"Спадът на новозаразените българи с коронавирус е комбинация от мерките,

...
"Спадът на новозаразените българи с коронавирус е комбинация от мерките,
Коментари Харесай

Математикът Томов обяви как може да има избори насред пандемията

"Спадът на новозаразените българи с ковид е композиция от ограниченията, които се взеха, само че тази седмица R0 е 0,99 и сме покрай поддържането на плато. Има спад при междинната възраст на новозаразените и скок при децата ", това съобщи в "Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия преподавателят в Нов български университет доктор Лъчезар Томов.





След седмица съгласно него, това ще докара до скок при новозаразените.

"Моите груби калкулации демонстрират, че детските градини и учебните заведения до 4 клас сами по себе си са задоволителни R0 да е малко над 1, това е муден растеж, само че растеж ", разяснява математикът.

Той даде за образец проблемите в Англия, която е затворила всичко без учебните заведения и е отбелязала растеж, загатна и Германия - където учениците са с маски в учебно заведение и все пак не са могли да се оправят със обстановката без да затворят учебните заведения.

"Засега наподобява, че резултатът на празниците е по-малък, което дава отговор на социологическите изследвания, че множеството хора са чествали рационално. Ще забележим какво ще се случи. При някои хора има огромно забавяне при развиването на признаци. Средно са 7 дни, обаче има и 15-20 дни развиване ", сподели още доктор Томов.

По думите му, него го тормозят опитите да се управлява епидемията с от време на време отваряне и затваряне по еднакъв механизъм като преди с упованието, че в този момент ще е по-добре от преди, а съгласно математика, в противен случай, в този момент ще е по-зле.

"Ние не сме имали доста инфектирани. Оценките на щаба са от 12-15%, горна граница 20% да са били инфектирани, някаква част от тях не са развили както би трябвало антитела и надлежно подлежат на реинфекция ", добави математикът.

"Колективният имунитет в България е на доста ранен стадий. Носенето на маски, на шлемове - на всички места и непрекъснато, ще докара до анулация на ограниченията ", безапелационен бе Томов.

"Ако има дози, у нас може да се доближи до 40 000 имунизирани дневно благодарение на персоналните лекари, изключително след утвърждението на имунизацията на Астра Зенека ", акцентира той.

Математикът разяснява и дали е удачно парламентарните избори да се проведат на 28 март предвид на епидемиологичната конюнктура. По думите му това е изцяло допустимо, в случай че са изпълнени няколко критерия - членовете секциите да са имунизирани, да се регистрират по по-малко от 100 новозаразени с ковид за денонощие и да не сме влезнали в трета вълна.

"Мерките работят добре, имаме спад в заболеваемостта и мисля, че в случай че се отвори всичко за ден-два за изборите, няма да е проблем ", разясни математикът Лъчезар Томов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР