Стефан Антонов за ГласовеБюджетът на Асен Василев ще се актуализира

...
Стефан Антонов за ГласовеБюджетът на Асен Василев ще се актуализира
Коментари Харесай

Бюджетът на Асен Василев уверено върви към актуализация

Стефан Антонов за " Гласове "

Бюджетът на Асен Василев ще се актуализира през лятото, алармираха специалисти по обществени финанси. Причината е, че събираемостта на данъчно-осигурителните доходи изостава съществено от проекта и се чака неизпълнението им да е минимум два милиарда лв. при заложени 60 милиарда единствено от налози и осигуровки. Това прави цялостен един % от упования БВП.

Като се има поради, че сега бюджетът е плануван с недостиг, еднакъв на три % по отношение на Брутният вътрешен продукт, всяко раздуване ще значи в допълнение задлъжняване, нарушение на критериите за финансова резистентност, разкриване на процедура по свръхдефицит против България и ново отсрочване на влизането в еврозоната за неопределен срок.

Събраните данъчни доходи към 31 март са единствено 18.7% от годишния проект, което прави закъснение със 7 процентни пункта и в случай че наклонността се задържи в останалите четири тримесечия казусът може да се окаже даже по-сериозен. Надежда за по-малък проблем дава фактът, че през втората половина на годината се позволява ускорение на стопанската система, както и че през първото тримесечие са налице еднократни фактори като спад на вноса на недопечен нефт. Тоя е провокиран от презапасяването в края на предходната година, когато за последно можеше да се внася съветски нефт за преправка в рафинерията „ Лукойл “.

В същото време, професионалните среди разясниха, че данъчните основават съществено напрежение измежду клиентите им. Проверките и проверките на Националната организация за приходите към този момент замязват на търсене на „ мляко от пиле “, като се употребяват всевъзможни мотиви за определяне на спомагателни данъчни и осигурителни отговорности измежду бизнеса.

И тази година максимален проблем ще има в събирането на Данък добавена стойност. Целта тази година да се съберат 18.5 милиарда лв., или с 2.5 милиарда (16%) повече, най-вероятно няма да се извърши най-малко на 60%, т.е. няма да се съберат повече от 1.5 милиарда лева Следващото перо, с най-голямо несъблюдение се обрисува да са акцизите. При тях заложеното нарастване на годишна база е по-малко от 10%, само че осъществяването на годишния проект единствено по акцизите, през първото тримесечие по отношение на задачата за годината е едвам 24%, при 29% през първото тримесечие на предходната година.

Общото и в двата случая е, че проблемите идват от композиция сред несъразмерен оптимизъм в планирането и работата на Агенция „ Митници “, която дава отговор за облагането на вноса от трети страни с Данък добавена стойност и напълно за облагането на всички акцизни артикули, внасяни и създавани в България.
Качеството на работата и в двете приходни организации е мощно повлияно от назначенията на някогашния към този момент финансов министър Асен Василев. Неговият любимец Румен Спецов, който Василев два пъти назначи отпред на Национална агенция за приходите беше оставен на поста си от служебния министър Людмила Петкова, като осведомени изясняват действието с желание да го смени по-късно през годината, когато се види, че нещата не вървят.

Откакто предишния юни Василев се върна като финансов министър, той не стопира да изяснява, че проблемите с приходите през предходната година се дължат на обстоятелството, че неговите назначения са били отстранени. Точно по тази причина, в този момент Румен Спецов остава на поста си, до момента в който не се види, че тъкмо под негово управление данъчните не могат да изпълнят задачата си.

Според източници от Народното събрание, след ареста на директорката митниците... и подготвяното им обединение с Национална агенция за приходите моралът измежду огромна част от чиновниците е паднал и сега се работи с доста по-ниска успеваемост. Налице е и обичайното за интервалите на властово безвремие, когато ръководят служебни държавни управления, митничарите, забъркани в схеми, да се възползват от неналичието на концентрация и да работят основно за своето облагодетелстване.

Корпоративни юристи разясниха, че са почнали и всеобщи съкращения на чиновници в бранша на осведомителните технологии, където внедряването на изкуствен интелект лишава работни места, най-много в центовете за техническа поддръжка. Поради това в секторът следва преструктуриране. Притеснително е какво ще се случи и с предприятията произвеждащи автомобилни елементи и съставни елементи. Ако забавянето на автомобилопроизводството в Германия, Италия и Франция продължи по-дълго време, българските снабдители на западните заводи сигурно ще стартират да освобождават хора. Трусовете в двата бранша от своя страна ще доведат до повишение на безработицата и разноските за компенсации.

На този декор разноските се удържат единствено видимо. Към края на първото тримесечие те са с един милиард лв. под нивото на първото тримесечие от предходната година. Причината е еднократен фактор – счетоводното сторниране (заличаване) на превода от 1.2 милиарда лв. за финансови разноски в набирателна сметка на районното министерство, които кабинетът си прибра. Без този трик заплащанията щяха да отбележат нарастване, а в случай че обществената капиталова стратегия на се ограничи, това ще значи още веднъж същите средства въпреки всичко да се похарчат, и разходът още веднъж да се появи.

Разходите за личен състав към този момент порастват по отношение на същия интервал на предходната година с 354.3 млн. лева И то в случай, че не са влезнали в действие множеството постановления на Министерския съвет за нарастване на заплащанията за заплати, които все още са в годишен размер над 500 млн. лева

Принос към увеличението на несигурността има и служебното държавно управление на Димитър Главчев, което в края на април усили заплатите на по-високопоставените служители в обществения бранш.
С Постановление № 123 от 29 април, с което се дават спомагателни средства по бюджета на Министерския съвет, и с наредба в преходните и заключителни разпореждания служебното държавно управление подвига оптималните размери на заплатите на държавната администрация с 15%.

Освен несвързано с икономическите процеси, които обуславят закъснение на инфлацията, постановлението основава спомагателен напън на трудовия пазар, който така и така страда от липса на работна ръка. Увеличението основава спомагателен тласък за хората да търсят работа в обществената администрация и при опция да напущат позициите си в частния бранш. Това постоянно лишава от капацитета за напредък на стопанската система, само че способства и за раздуване на инфлацията.

Най-тревожна обаче е обстановката с държавните вложения. Сега настоящият бюджет разрешава на общините и министерствата свободно да пристъпят към реализация на плановете, които са включени в оня приложението, добило известност като „ поименника “. На собствен ред държавните управления постоянно първо свиват финансовите си разноски, когато осъзнаят, че приходите не вървят, само че в този момент може да се окаже, че все още на прекъсване на заплащанията и замразяването на плановете редица общини са стигнали до разкопаване на канализационни системи да вземем за пример, които ще останат за дотъкмяване следващата година, а съответните улици блокирани.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР