10 ужасни болести, причинени от цигарите. Пушенето на цигари е

...
10 ужасни болести, причинени от цигарите. Пушенето на цигари е
Коментари Харесай

10 ужасни болести, причинени от цигарите

10 ужасни заболявания, породени от цигарите. Пушенето на цигари е доста рисково и може да докара до гибел. Този неприятен табиет е източникът на доста от най-лошите положения, които надълбоко засягат живота на хората посредством съществени премеждия и промени в качеството на живот.

Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е главен проблем за публичното здраве, защото е водещата причина за смъртност, обвързвана с рак в международен мащаб.

Връзката сред тютюнопушенето и рака на белия дроб е неоспорима, съвсем 80 до 90% от случаите са свързани с този табиет. Въпреки постоянно мрачната картина, медицинският прогрес усъвършенства прогнозата за хората, диагностицирани с заболяването.

10 ужасни заболявания, породени от цигарите 24.05.24 02:09 Най-добрите изгоди за здравето, които дава ментата 24.05.24 01:08 Пет храни, които да похапваме преди лягане, с помощта на които ще отслабнем 23.05.24 23:30 По-скъп достъп до Айфеловата кула в Париж от лятото 23.05.24 23:00 Турция още веднъж измежду водещите в света по брой плажове със „ Син байрак “ 23.05.24 22:30

Петгодишната преживяемост, въпреки и към момента скромна от 26,6%, показва напредъка, реализиран в ранното разкриване и новаторски лекувания.

Експертите акцентират значимостта на продължаващите проучвания за създаване на по-ефективни и персонализирани лекувания.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Това е прогресивно положение, което съществено нарушава способността за дишане, което води до забележими ограничавания в всекидневието. Тази прогресивна патология в началото понижава способността за осъществяване на елементарни, приятни действия, като да вземем за пример игра с дете, и може да прогресира до точката, в която видимо елементарни задания, като нанагорнище на стълби или приемане на пощата, се трансформират в непреодолими провокации.

Резултатът постоянно е насилствена изолираност, която лишава хората от свободно време и връзка с околните. Връзката сред ХОББ и тютюнопушенето е явна: 85-90% от случаите са свързани с този нездравословен табиет, което акцентира нуждата от осъществяване на осведомителни акции за отричане от тютюнопушенето.

Заемайки трето място измежду аргументите за смъртност в света, ХОББ изисква нараснало внимание както от позиция на профилактиката, по този начин и от позиция на лекуването.

Сърдечно заболяване

Пушенето поврежда цялото тяло, в това число сърцето, като предизвиква запушвания и стеснения на артериите. Тютюнопушенето понижава притока на кръв и снабдяването на сърцето с О2, което доста усилва риска от сърдечни болести.

Трябва да се означи, че сърдечно-съдовите болести остават водещата причина за гибел в международен мащаб, което акцентира нуждата от продължение на осведомеността и напъните за предварителна защита.

Това положение на нещата акцентира смисъла на отказването от тютюнопушенето като значима превантивна мярка за поддържане на здравето на сърцето и понижаване на тежестта на сърдечно-съдовите болести.

Удар

Тютюнопушенето, заради нездравословното си влияние върху артериите, може да бъде ускоряващ фактор за мозъчно-съдов случай (CVA). Това положение поражда, когато задръстване ненадейно прекъсва кръвоснабдяването на мозъка, което води до липса на О2 и гибел на мозъчни кафези.

Последствията от инсулт могат да бъдат опустошителни: от парализа до когнитивно увреждане и даже гибел.

Астма

Астмата, характеризираща се с хронично инфектиране на дихателните пътища, доста усложнява процеса на дишане. Цигареният пушек, като нервира тези към този момент чувствителни дихателни пътища, може да провокира остри и евентуално рискови астматични епизоди.

Например във Франция повече от 4 милиона души са наранени от това заболяване, а тютюнопушенето безспорно утежнява положението им.

Намалена репродуктивна функционалност

Тютюнопушенето се отразява неподходящо на репродуктивното здраве на дамите, като усилва риска от извънматочна бременност, съществено положение, при което оплодената яйцеклетка се вгради отвън матката.

Тази обстановка, несъвместима с живота на ембриона, може да бъде рискова за дамата. Освен това тютюнопушенето е обвързвано с понижаване на плодовитостта, което затруднява зачеването.

Недоносеност на децата

Пушенето по време на бременност съставлява сериозен риск за здравето на новороденото, като доста усилва вероятността от прибързано раждане и ниско тегло при раждане. Тези положения излагат бебетата на висок риск от здравословни затруднения и усилват риска от неонатална смъртност. Преждевременно родените бебета или бебетата с ниско тегло са по-склонни да имат дълготрайни здравословни проблеми.

Диабет вид 2

Пушенето доста усилва риска от развиване на диабет вид 2, като пушачите са с 30-40% по-склонни да развият това хронично заболяване, в сравнение с непушачите. В допълнение към диагнозата, тютюнопушенето усилва затрудненията, свързани с диабета, като сърдечни и бъбречни болести, нарушавания на кръвообращението, водещи до съществени инфекции и евентуални ампутации, слепота и увреждане на нервите.

Слепота, катаракта

Тютюнопушенето директно визира здравето на очите, като усилва риска от слепота. Това е приет рисков фактор за болести като катаракта и обвързвана с възрастта макулна недъгавост, последната от които е водещата причина за загуба на зрение при възрастни над 65 години.

Пушенето и голям брой опасности от рак

Пушенето е главен рисков фактор за повече от дузина типове рак, в това число рак на дебелото черво, шийката на матката, черния дроб, стомаха и панкреаса. При хора, които към този момент са били диагностицирани с рак, тютюнопушенето усилва риска от развиване на втори примитивен рак, което акцентира опустошителните резултати на тютюна върху тялото.

Проучванията ясно откриват, че тютюнопушенето е отговорно за необятен набор от ракови болести, което се отразява отрицателно на % на преживяемост, в това число пациенти с рак на простатата.

 

Източник: SantePlusmag/Превод: SafeNews

 

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР