Социологическата агенция Галъп“ публикува демографските профили от екзитпол по поръчка

...
Социологическата агенция Галъп“ публикува демографските профили от екзитпол по поръчка
Коментари Харесай

Галъп: Как ИТН стъпи на бариерата и Възраждане спечели 100 000 нови гласа

Социологическата организация „ Галъп “ разгласява демографските профили от екзитпол по поръчка на „ Нова броудкастинг груп “, Българска национална телевизия, БНР и „ Инвестор.бг “.

Данните демонстрират част от вероятните първи заключения и хипотези във връзка с масивите гласове. Делът на „ не поддържам никого “ взе участие в калкулациите.

Откъде „ Възраждане “ завоюва към 100 хиляди нови гласа?

Основният прилив на нови гласове идва от хора, които преди този момент са дали своят вот за „ Продължаваме промяната “ – може би над 30 хиляди души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи в този момент за пръв път), дали своят вот предния път за ГЕРБ или за Българска социалистическа партия и така нататък

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не доближи механичния си общ брой от предишния избор?

Прегледът на резултатите демонстрира, че 20,7% от общия избор през вчерашния ден е формиран от хора, които на предните избори са дали своят вот за Политическа партия. Това е на процедура идентично на електоралния корпус на партията, т.е. последователите на Политическа партия от предходния избор по-скоро още веднъж са излезли да гласоподават. Привържениците на Демократична България също – въпреки и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния избор е формиран от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите последователите на Демократична България са дали своят вот точно за ПП-ДБ, до момента в който при Политическа партия делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Как Има Такъв Народ стъпи на бариерата?

Първият прочит демонстрира, че към 70 хиляди от хората на Има Такъв Народ са такива, които и предния път са дали своят вот за тази партия – това очевидно е базисната нейна поддръжка. Сред останалите дялове от поддръжката им личат към десетина хиляди, идващи от Политическа партия.

Така, в последна сметка, става известно, че тези към 80 хиляди гласа по-малко от механичния общ брой на Политическа партия и Демократична България се коренят може би в ненапълно по-ниското гласоподаване на Демократична България, само че съразмерно повече – на ерозия в поддръжката на Политическа партия и транспорт на гласове от Политическа партия в посока на други, основно протестно и наказателно звучащи, обединения.

Ръстът на „ не поддържам никого “ в безспорни гласове е забележим.

Както нормално, това е група с по-неясен профил, само че очевидно по-млад, а всред предходните партийни желания още веднъж проличава повече Политическа партия, в сравнение с другата огромна мощ ГЕРБ.

Както и на предишните избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно към 650 хиляди души. Този вид избор е осезаемо застъпен при партии като „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, да вземем за пример.

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа мощ.

И двете съществени обединения обаче с времето стартират да получават профил, непосредствен по възраст, до общия за вота – с по-добро показване на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС – при по-възрастните.

При младите, по традиция добре се оправя и Движение за права и свободи. „ Възраждане “ пък сякаш черпи сила в по-голяма степен от междинните възрастови групи, Българска социалистическа партия – от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа мощ. В същото време обаче, стабилен дял висшисти личат и при обединения като „ Възраждане “.

В София обединението ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ.

Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани сред двете сили.


Таблица 1 – Структура на групи гласоподаватели съгласно вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, тъй като не са показани всички участници.


Таблица 2 – Структура на електоратите на главните листи – сборовете по вертикали дават 100%.
 
Уточнение: Колонка „ Общо “ и в двете таблици се преглежда във вертикала.
 
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР