София. След обявеното вчера от Газпром спиране на доставките на

...
София. След обявеното вчера от Газпром спиране на доставките на
Коментари Харесай

България ще създаде първата регионална платформа като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия

София. След оповестеното през вчерашния ден от Газпром прекъсване на доставките на газ за България заместител министър-председателят на страната Асен Василев организира серия от срещи в Комисията, оповестиха от Европейска комисия.
Като резултат от днешните срещи Европейската комисия и България се договориха да основат в София първата районна работна група като част от платформата на Европейски Съюз за закупуване на сила. В рамките на този пилотен план ще бъдат прегледани потребностите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и инфраструктурните аспекти.

Регионалната работна група ще се концентрира върху идната година и ще даде характерен районен експертен опит и ноу-хау за създаването и използването на проекта за деяние REPowerEU за понижаване на зависимостта от съветски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за идната зима и в допълнение ускорение на декарбонизацията в енергийния бранш.

Тя ще подкрепя и координира използването на проектите за взаимна готовност в района, в това число закупуването на интернационалния пазар, съхранението и междусистемните връзки, като по този се способства за сигурността на доставките в България, района, енергийната общественост и освен.
Във връзка с тази работна група България ще се свърже със прилежащи страни и ще провежда първата министерска среща на 5 май.

Работата на групата ще се основе по-специално на подготовката на Европейската комисия за разнообразни сюжети, свързани със прекъсване на енергийните доставки, в тясно съдействие и взаимност с страните членки и интернационалните сътрудници. Тя ще показа проекта REPowerEU идващия
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР