София получи титлата Световна столица на спорта“ за 2024 г.

...
София получи титлата Световна столица на спорта“ за 2024 г.
Коментари Харесай

София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

София получи купата „ Световна столица на спорта “ за 2024 година Отличието се присъжда с помощта на огромната и дейна активност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи поддръжката на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни действия. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред медии в наличието на ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, българският планинар Дойчин Боянов, Анатоли Илиев и Дамян Диков – надлежно зам.-председател и изпълнителен шеф на Фондация " София – европейска столица на спорта ". Присъждането на купата на българската столица оповестиха от ACES Europe – Асоциация на европейските градове и столици на спорта. София е определена за иновативността и положителните практики, въведени като „ Европейска столица на спорта “. Титлата „ Световен град на спорта “ бе въведена от ACES Europe в съдействие с ЮНЕСКО и Комисия по спорта на Екологичен потенциал.

През последните години София разви дейна активност в областта на спорта с над 100 съществени събития годишно. Столицата получи през 2014 година номинацията „ Европейска столица на спорта 2018 “ и с помощта на сполучливите си резултати бе удостоена с тази купа за непрекъснато. През 2021 година макар пандемията София е хазаин на 10 международни и европейски шампионати и шампионати, а събитията в спортната ни годишна стратегия са 109, сподели също кметът Йорданка Фандъкова. Само по стратегия „ Ваканция “ в продължение на два месеца седмично се включиха сред 900 и 1500 деца в разнообразни спортни интензивности.

Фандъкова благодари за поддръжката на българските спортисти, на лицата на столица на спорта през годините, които също застанаха зад тази самодейност и с образеца си притеглят доста младежи. Столична община влага в развиването на спорта за всички възрасти. Тази година са подкрепени 140 спортни клуба. Изпълнява се специфична стратегия в планината Витоша дружно с Природен парк „ Витоша “, като тази година Столична община влага към 200 хиляди лв.. София увлече и 10 български градове, които получиха влиятелния приз „ Европейски град на спорта “, уточни Анатоли Илиев. Столичният кмет изрази убеденост, че дружно още веднъж ще успеем да се подготвим и представим почтено през 2024 година Кметът сложи и задача на Фондация „ София – Европейска столица на спорта “ да изследва интернационалния опит.

Фондацията финансира издаването на Справочник, който да показа всички благоприятни условия за спорт, отдих и отмора в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият планинар Дойчин Боянов, който е посветил години в проучване и създаване на тематиката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР