София. Необходимо е унифицирано прилагане на стандартите за хуманно отношение

...
София. Необходимо е унифицирано прилагане на стандартите за хуманно отношение
Коментари Харесай

Заместник-министър Крум Неделков: Необходимо е унифицираното прилагане на стандартите за хуманно отношение в ЕС да се подпомогне

София. Необходимо е унифицирано използване на стандартите за хуманно отношение в Европейския съюз да се подкрепи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент Крум Неделков на среща с делегация на анкетната комисия на Европейския парламент по отношение на отбраната на животните по време на превозване, която се организира през вчерашния ден вечерта, оповестиха от пресцентъра на Министерството . Той акцентира, че Европейски Съюз има едни от най-високите стандарти за хуманно отношение към животните в международен мащаб.

Заместник-министър Неделков осведоми, че тези стандарти не се ползват от трети страни и е нужно на европейско равнище да се търси подпомагане за въвеждането им. Така, по думите му, ще се търси взаимност, с цел да няма нарушена конкурентоспособност на европейските производители.

По време на срещата земеделският заместник-министър посочи, че България ползва всички нужни ограничения за понижаване на случаите на нарушаване по време на превозване на животните. „ За по-добри резултати в тази посока обаче е нужно да се подхващат съвмести и координирани ограничения във всички страни членки на Европейски Съюз. Те би трябвало да бъдат фокусирани изключително в мястото на натоварване на животните, където е належащо да бъде спазвано, както техническото сходство с условията за транспортното средство при транспорт на избрания тип животни, по този начин и да се възнамеряват интервалите за отмора, да се обезпечи задоволително вода и храна, гарантиращи благосъстоянието на животните “, сподели още доцент доктор Крум Неделков.

Той съобщи, че от влизането в действие на Регламента по отношение на отбрана на животните по време на превозване, има голям брой образци за нарушавания и несъблюдение. Всички те са документирани и докладвани публично към способените органи.

Министерството напомня, че в своята резолюция за отбраната на животните по време на превоз от 2012 година, Европейският парламент прикани за дейно и еднообразно използване на съществуващото законодателство на Европейски Съюз. Въпреки това, инспекциите на нашата граница, която е външна на Европейски Съюз, към момента установяват неспазване на условията при износа на живи животни за трети страни. В последните години се следи понижаване на тези нарушавания и порочни практики.

В срещата участваха още заместник-министър Георги Събев, както и представители на Българската организация по сигурност на храните. Визитата на депутатите от анкетната комисия на Европейския парламент по отношение на отбраната на животните по време на превозване продължава и през днешния ден с инспекция на място на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР