София. На 20 януари отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий

...
София. На 20 януари отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий
Коментари Харесай

Отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски

София. На 20 януари означаваме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски - свещеник, литератор, основател на църквата " Св. Троица ", създател на Търновската книжовна школа и най-известният патриарх на България.
Според жития на негови възпитаници св. Евтимий Търновски е роден към 1327 година във Велико Търново и произлиза от знатния български жанр Цамблаковци. Началното си обучение получава в манастирите към града, като по-късно отпътува за Византия, където продължава да се образова. Когато се връща в България, той се усамотява в пещера край Велико Търново и там основава църквата „ Света Троица ", където основава Търновската книжовна школа.
През целия си живот Евтимий не стопира да развива своята книжовна активност и през 1375 година е определен за Търновски патриарх. Той е пазел ревностно православното завещание от разколнически похищения, вземал е решителни ограничения срещу упадъчните нрави в публичния живот, държал е високо за здравината на фамилията, от което прекалено много зависи издръжливостта на страната, полагал е бащински грижи за небогати, страдащи и онеправдани. Но една от най-важните стъпки, които новият патриарх подхваща, е промяната в българския литературен език. За претекстовете да се заеме с нея сведения могат да бъдат открити в " Похвално слово за Евтимий " от Григорий Цамблак и " Сказание за буквите " на Константин Костенечки. Григорий споделя, че Евтимий се заема с превод на книги от гръцки на български език, защото е неудовлетворен от по-старите преводи. Техните неточности с натрупването си довеждат до съществено изкривяване на свещените текстове, до неправилно пояснение на смисъла им и появяването на ереси. Заради всичко това получава популярност в целия православен свят и мнозина митрополити и игумени се обръщат към него за тълкувания на богословски и църковни въпроси.
При рухването на Велико Търново под турско иго Патриарх Евтимий е един от последните стожери на българската нематериалност и един от последните бранители на българската страна. През пролетта на 1393 година султан Баязид І обсажда Търново, само че тогавашният държател цар Иван Шишман не е в града и патриарх Евтимий управлява отбраната му. На 17 юли 1393 година турците завладяват столицата и той е наказан на гибел, само че легендата споделя, че когато палачът подвига ръка да му отсече главата, тя се вцепенява и мечът пада на земята. Затова Патриарх Евтимий Търновски е заточен в Бачковския манастир и умира през 1402 година, като съвсем незабавно е канонизиран за светец.
20 януари е прочут още и като Петльовден (по нов стил), Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР