София домакинства днес първия по рода си българо-канадски бизнес форум.

...
София домакинства днес първия по рода си българо-канадски бизнес форум.
Коментари Харесай

Първи българо-канадски бизнес форум в София


София семейства през днешния ден първия по рода си българо-канадски бизнес конгрес.

В него ще вземат участие посланиците на двете страни доктор Николай Милков и Кевин Хамилтън, комерсиалният аташе на Канада в България Брадуин Ниблок, ръководителят на Българо-търговската промишлена палата Цветан Симеонов, президентът на Канадско-българската бизнес мрежа Матей Недков, изпълнителния шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев, икономисти и десетки представители на разнообразни български промишлености. Сред основателите и един от главните уредници на събитието е съдружие „ Национална бизнес мрежа “, сплотяващо главно дребния и междинен бизнес от всички сектори в цялата страна.

Бизнес форумът „ Защо Канада? “ е под егидата на Канадското посолство в Букурещ, акредитирано за България, и има за цел да даде информация по отношение на комерсиалните взаимоотношения сред България и Канада, Всеобхватното комерсиално и икономическо съглашение сред Европейски Съюз и Канада (ВИТС на български език или одобреното до този миг редуциране от британски СЕТА), бизнес климата в Канада, административната и данъчна система, опциите за българските компании на канадския пазар и съответни условия за експорт на артикули и услуги към Канада.

“Влизането в деяние на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейския съюз и Канада е от особена значимост за българските производители, тъй като отваря за тях вратите на един голям пазар, в това число пазара на публични поръчки в Канада на централно и локално равнище ”, прецизира представителят на уредниците Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа. “Целта на форума е не просто да показа новите облекчения за експорт на български артикули в Канада, само че и да помогне на участниците в основаването на ползотворни контакти за бъдещите им бизнес инициативи. ”

В момента България изнася артикули и услуги за Канада на стойност 82 милиона евро годишно, което подрежда северо-американската страна на 11 място по значимост измежду комерсиалните сътрудници на страната ни отвън Европейски Съюз. Сред обичайните експорти са храни, машини и електроника, оптически и медицински принадлежности, химикали, фармацевтични артикули, услуги най-много в областта на телекомуникациите. Като обезпечава опция на предприятията да икономисват време и средства посредством анулация на условията за дублирано тестване на продуктите, митническите процедури и скъпите правни разходи, ВИТС ще разреши съществено повишаване на досегашния експорт.

От „ Национална бизнес мрежа “ подчертаха, че са инициирали този конгрес като част от уговорката си да дават бърза и пълноценна информация до своите членове за нововъзникващи бизнес благоприятни условия. Те обръщат внимание на още един аспект от подписаното сред Европейски Съюз и Канада съглашение: „ От основна значимост за дребния и междинен бизнес, на който се крепи 86% от българския експорт въобще, е задължението за взаимно признание на професионалните квалификации. Така български експортьори на машини да вземем за пример ще могат при нужда да изпращат свои екипи за поддръжка, вместо да ангажират локални подизпълнители, а български компании ще могат да вземат участие в публични поръчки в Канада като разчитат на лични чиновници – от архитекти и юристи до инженери, оператори на кранове, счетоводители. “

Същевременно съглашението планува лостове, с които Европейски Съюз да отбрани своите аграрни производители посредством ограничавания за вноса от Канада на сезонни плодове и зеленчуци. Други рестрикции произтичат от възбраните в европейското законодателство по отношение на ГМО продуктите и потреблението на антибиотици и хормони в хранителната промишленост.

“Сред досегашните отличници в експорта на Европейски Съюз артикули към Канада са производители на сирена от Холандия и Франция, на виновност от Испания и Италия, на зеленчуци от Полша. Целта на идния конгрес е да даде подтик на едно придвижване, което да приобщи български компании към този лист ”, посочи Алекс Нестор. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР