Собствениците на големи свинекомплекси, месопреработватели и зърнопроизводители призоваха в цялата

...
Собствениците на големи свинекомплекси, месопреработватели и зърнопроизводители призоваха в цялата
Коментари Харесай

Собственици на големи свинекомплекси искат извънредно положение заради африканската чума

Собствениците на огромни свинекомплекси, месопреработватели и зърнопроизводители приканиха в цялата страна да бъде оповестено изключително състояние поради разпространяващата се африканска чума по свинете. Това стана ясно след конференцията, в която участваха ръководители и представители на Асоциацията на земеделските производители в България, дистрибутори на ветеринарни лекарства, на двете асоциации на зърнопроизводителите и на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Според тях не би трябвало да се толерира развъждането на свине в задните дворове. Те показаха, че точно той е главната причина за разпространяване на заболяването.

В момента България създава единствено към 40% от това, което консумираме. Страната внася повече от половината от свинското месо на пазара, което идва главно от огромните европейски производители.

По експертни калкулации към 1/6 от популацията на свинете в България е наранена от африканската чума, което пък е и повода за повишаване на месото през юни до към 3.80 лева на кланечно тегло по отношение на година по-рано.

Прогнозите са, че до момента в който се преодолее тази рецесия цената на месото ще продължи да се повишава. Но, повода не е единствено в нас, не трябва да се пропуща и обстоятелството, че сега има заболяване и в Китай - най-големият производител, където се отглеждат съвсем половината от прасетата в света, излиза наяве от разбор на Центъра за стопански разбори на селското стопанство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР