Французойката Одил Рено-Басо беше преизбрана за втори мандат начело на

...
Французойката Одил Рено-Басо беше преизбрана за втори мандат начело на
Коментари Харесай

Преизбраха Одил Рено-Басо за президент на ЕБВР

Французойката Одил Рено-Басо беше избрана отново за втори мандат отпред на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) до 2028 година Това заяви финансовата институция, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Преизбирането е станало на Общото заседание на Европейска банка за възстановяване и развитие, чиято среща завършва през днешния ден в Ереван, Армения.

Рено-Басо, която е на 58 години, бе определена преди 4 години, ставайки първата жена отпред на институцията. Тя е била преди този момент общоприет шеф на хазната към френското министерство на финансите и е заемала значими постове в европейски стопански и финансови институции - от Г-7 до Г-20.

" Да управлявам Европейска банка за възстановяване и развитие от 2020 година до момента бе чест и привилегия, имайки поради жизненоважната ѝ роля в толкоз райони по време на интервал на невиждано геополитическо напрежение ", разяснява тя, представена в официалното съобщение.

Европейска банка за възстановяване и развитие подсети, че е вложила общо 36,6 милиарда евро в над 1300 плана през първите три години от мандата на Рено-Басо, от които 4 милиарда евро в поддръжка на Украйна след съветската инвазия.

Финансовата институция има 75 акционера, измежду които две интернационалните организации, Европейски Съюз и Европейската капиталова банка. Най-новият акционер, Бенин, е станал член предишния месец, прецизира организацията.

Основана през 1991 година, с цел да окаже помощ на някогашните руски републики да преминат към пазарна стопанска система, банката е разширила от този момент периметъра си, с цел да включи страни от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР