Снимката на древната тракийска колесница от с. Караново заедно с

...
Снимката на древната тракийска колесница от с. Караново заедно с
Коментари Харесай

2000-годишната тракийска колесница от Караново развълнува Reddit

Снимката на античната тракийска каляска от с. Караново дружно с костите на два коня и куче, бързо се издигна до върха на Reddit, оповестява НаукаOFFNews.

Днес, 16 октомври, за по-малко от три дни от публикуването си в Reddit на 13 октомври има повече от 72 000 лайкове и над 1400 коментара.

С тематиката се занимава и изданието Live Science, задавайки въпроса какво е толкоз вълнуващото в това изобретение?

Екип от археолози под управлението на Веселин Игнатов от Историческия музей Нова Загора открива през 2008 година дървена каляска на 2000 години. Тя е покрита с бронз и е била украсена със подиуми от тракийска митология, които в този момент е мъчно да се видят. Точната възраст не е сигурна и евентуално е към 1800 години.

През 2009 година Игнатов и екипът му откриват зидана гробница, съдържаща останките на мъж, облечен в нещо, което наподобява е ризница, наоколо до колесницата. Човекът е заровен с няколко неща, в това число златни монети, златни пръстени и сребърна чаша с изображение на гръцкия господ Ерос (римския еквивалент е Купидон). Той евентуално е бил аристократ, даже може би държател, който е живял в антична Тракия.

" Няма друга гробница с толкоз доста оръжия. Открихме парадни оръжия, гладиус, два комплекта копия с врязана декорация, запълнена със стъкло, сребърни инкрустации и бисери, най-дългия откриван до момента по нашите земи меч с ръкохватка и топка от слонова кост, махайри, плетена броня, тока с 4 лебедови глави и сребърни пластини по колана. Натъкнахме се още на съдове за хигиена, ритуали, канделабър, неповторим съд с чучур с глава на глиган, лапнал рог, който е без аналог, стъклена посуда, единствения у нас напълно непокътнат стъклен ритон, 3 златни пръстена, единият от които е с облика на Юпитер-Амон, което го свърза с известния в Египет и Нубия фетиш по това време. Безспорно обаче най-ценната находка са двете сребърните чаши Боскореале. В целия свят от тях са открити единствено още към 12-13, като всяка от тях е неповторимо произведение на изкуството. Наскоро Британският музей закупи сходна такава чаша за 1,8 милиона лири, а тя нямаше нито позлата, нито дръжки като българските ", изясни Веселин Игнатов пред OFFNews.

Погребенията с колесници като това постоянно се срещат в България. Практиката благородниците да се погребват покрай колесници наподобява е почнала в България преди към 2500 години. Игнатов означи в публикация, оповестена през 2007 година в списание Archaeologia Bulgarica, че тази процедура е изключително известна по времето на Римската империя, траяло преди от към 2100 до 1500 години.

Въпреки че хората в някои други райони на Римската империя също от време на време са погребвали своите благородници покрай колесници, тази процедура е " безспорно най-популярна и продължителна в Тракия ", написа Игнатов в публикацията. " Във всички случаи, колесниците демонстрират авторитет, мощ и власт ", написа Игнатов, отбелязвайки, че колесниците евентуално са предопределени да бъдат употребявани от умрелия в задгробния живот.

По време на погребението конете, които са теглели колесницата, евентуално са били убити. Принасянето в жертва на боговете на животни като свине, кучета, овце и елени е било правено, дружно с възлиянията (например с вино). Понякога, колесниците са били демонтирани или изпочупени преди да бъдат заровени, написа Игнатов.

Самата каляска е единствената открита с към момента непокътнати дървени елементи. Тя е доста рядка находка и заради огромния диаметър на колелата - 1.2 метра.

Нейната декорация включва фигурки на еросчета с разперени крила, които яздят митологично животно с тяло на пантера и опашка на делфин, както и статуетки на пантери.

" Хилядолетия наред колесниците са заравяни при фараони, императори, царе и благородници. В Египет има 10 бойни колесници, 7 от които - в гробницата на Тутанкамон. След това обичаят замира, само че внезапно в зората на новата епоха се популяризира в Тракия. Така в Галия (римска област в Западна Европа) имаме 3 коли, 27 са в Панония (римска област в Централна Европа) и 246 колесници са открити в Тракия. Но за голямо страдание над 90% от тях са извадени от иманяри. Погледнете който желаете аукцион по света и ще видите, че в него се продават елементи от колесници, които няма от кое място другаде да се извадят, с изключение на от България. Обикновено колесниците се заравят в плитки ями до могилите, които са пътеводен знак за иманярите, които идват с детекторите и тъй като съдържат доста метал в себе си, бързо ги намират и за една вечер взимат всичко с пазарна стойност ", добавя археологът.

Тъй като погребенията с колесници нерядко имат скъпи погребални предмети, крадците се пробват да ги намерят и да продадат артефактите на черния пазар, означи Игнатов. Това значи, че археолозите в България постоянно се състезават да откриват погребенията преди иманярите да ги намерят и да ги ограбят.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР