Снимка: Министерски съветМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с емира на

...
Снимка: Министерски съветМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с емира на
Коментари Харесай

Борисов и емирът на Катар: Не бива да губим време, трябва да работим за повече инвестиции

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с емира на страната Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на държавно посещаване в България. Фокус на диалозите беше подложен върху опциите за повече вложения от Катар в България, както и инфраструктурните планове за съгласуваност на Балканите и Европейския съюз, оповестиха от държавната пресслужба, написа Канал 3.бг.

Премиерът Борисов срещна емира на Катар с картата на транспортните коридори №4, №8, №9 и №10 и го осведоми за срещите със Световната банка, Европейската банка за възобновяване и развиване и Европейската капиталова банка. Той добави, че сред България и Катар към този момент е имало няколко положителни за бизнеса и свързаността покупко-продажби, само че е пристигнало времето двете страни да си слагат по-амбициозни задания в областта на вложенията.

Емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани поздрави премиера Борисов за председателството на Европейски Съюз и изрази убеденост, че то ще бъде сполучливо. " Договорихме се, че към този момент не трябва да губим време в говорене, би трябвало да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за доближаването сред нашите две страни и по-конкретно в областта на вложенията ", сподели емирът на Катар.

По време на срещата на специфична гала бяха подписани и три меморандума за съдействие в региона на енергетиката, образованието и младежта и спорта. В сферата на енергетиката Шейх Мухаммад бин Абдулрахман Ал Тани - вицепремиер и министър на външните работи на Катар и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха меморандум, който разрешава двете страни да си сътрудничат при построяването на нова инфраструктура за доставки на полутечен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и района на Югоизточна Европа.

България и Катар ще поддържат присъединяване на своите национални енергийни компании в взаимни планове в региона на изследването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще прегледат съответни разновидности за взаимни действия, в това число посредством основаване на смесена компания или други механизми. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на културата и спорта на Катар Салах Бин Ганим Ал Али подписаха Меморандум за съгласие, който цели насърчаването на развиването на стратегии за юношески и състезателен продан, съгласуване на позиции и отзиви по време на международни и интернационалните конгреси, свързани с младежкия бранш, продан на информация и оферти въз основа на ползите на младежките центрове и спортните федерации в България и в Катар.

В сферата на висшето обучение ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Катарския университет доктор Хасан Рашед Ал-Дерхам подписаха меморандум за съдействие за определяне на ефикасни университетски връзки и културни връзки. Документът планува двете институции да спомагат за образованието и развиването на университетския състав, както и в обмена на познания и опит и реализиране на взаимна активност в другите сфери на науката и образованието. Двамата водачи приветстваха подписването на документите, а емирът Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани употребява случая да предложения българския министър председател Бойко Борисов на посещаване в Катар и благодари за сърдечното посрещане в Министерския съвет.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР