Снимка Булфото, архивБедственото положение в област Смолян остава в сила

...
Снимка Булфото, архивБедственото положение в област Смолян остава в сила
Коментари Харесай

Бедственото положение в Смолян продължава, движението през Превала няма да бъде пуснато днес

Снимка Булфото, списък

Бедственото състояние в област Смолян остава в действие и през днешния ден. Това заяви регионалният шеф Недялко Славов след извършеното съвещание на Областния спешен щаб. В община Смолян обстановката последователно се възстановява, единствено обособени села към момента са без електричество, съобщи кметът Николай Мелемов.

``
реклама

Грипната почивка в региона няма да бъде удължавана, а спомагателни неучебни дни могат да бъдат оповестени от обособените кметове на общини, в случай че преценяват, че се постанова. Бедственото състояние ще анулира, когато се отворят всички републикански пътища и се възвърне електрозахранването на всички обитаеми места в региона, уточни Недялко Славов.

Съобразявайки се с упования следобяд засилен авто трафик се вкарва организация, която да улесни изтеглянето на туристите и колите, напускащи Пампорово. След 14 часа през днешния ден се стопира влизането на коли от Проглед към Пампорово. По този метод придвижването по пътя Пампорово - Проглед - Чепеларе става еднопосочно и дава опция да потеглят колите от курорта в посока Чепеларе и към вътрешността на страната. Трафикът от регионалния град предпочитано се насочва през прохода " Рожен ", където от 14 часа отпадат рестриктивните мерки за придвижване с вериги, добави регионалният шеф. Пътуващите от Езерата и в посока вътрешността на страната ще бъдат насочвани през Смолян и прохода " Рожен ". Идеята е оптимално да понижим входящия трафик към Пампорово, с цел да можем да изтеглим хората, които са там, изяснява Недялко Славо. Пътят Стойките - Пампорово също е отворен за придвижване.

Пампорово към този момент е с възстановено електрозахранване и водоснабдяване. Поетапно се включва електрозахранването на обитаемоте места в общините Борино и Доспат. Пуснато е водоснабдяването за селищата в двете общинни, откакто помпените станции на ВиК в Бръщен са захранени с елементи. Работи се по възобновяване на електричеството за селата Арда, Могилица, Сивино и Горово в община Смолян. Има подготвеност за тези села да бъдат обезпечени елементи, в случай че мрежата не се възвърне до края на деня, предава Българска телеграфна агенция.

Мугла остава сериозна точка, съгласно кмета на Смолян Николай Мелемов. Смолянското село е без електричество и с пресечен пътен достъп. Почистваща техника работи от двете направления по трасето Смолян - Мугла и се чака пътят на следващия ден да бъде отворен за придвижване. Затворено е и трасето към депото за твърди битови боклуци край Смолян. Възстановен е пътят към селата Еленска и Селище, който бе пресечен през вчерашния ден от свлачище. Пропадане има през днешния ден на пътя сред селата Катраница и Ряка в община Смолян.

Екипите на всички ангажирани ведомства в област Смолян са на терен и работят за разчистването на пътя през прохода " Превала ", оповестиха от своя страна от Агенция " Пътна инфраструктура " /АПИ/. Разчистването на пътя се затруднява от множеството паднали от тежкия сняг дървета. Групи на " Гражданска отбрана " ги отстраняват, с цел да може по-късно пътят да бъде измит от снега и придвижването да бъде възобновено.

 Движението по пътищата към Пампорово е затруднено от множеството транспортни средства, които са паркирани на пътното платно до момента в който туристите са в курорта. Поради това са вероятни тапи и по-бавно предвижване от интензивния трафик в края на почивните дни. Продължава разчистването на падналите дървета и по третокласните пътища към Пампорово, по които придвижването е лимитирано за всички транспортни средства.

От Агенция " Пътна инфраструктура " молят водачите, на които им следва пътешестване, да потеглят единствено с коли, готови за придвижване при зимни условия. Да карат с нараснало внимание и съобразена скорост, като не подхващат изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на придвижването от коли, които не са с подобаващи гуми, затруднява работата на снегорините и попречва пътуването на всички останали водачи.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР