Снимка: БГНЕС Парламентът очаквано преодоля в петък ветото на президента

...
Снимка: БГНЕС Парламентът очаквано преодоля в петък ветото на президента
Коментари Харесай

Парламентът отново прие с голямо мнозинство антикорупционния закон


Снимка: БГНЕС

Парламентът предстоящо преодоля в петък ветото на президента Румен Радев, наложено върху антикорупционния закон и одобри още веднъж противоречивите текстове с огромно болшинство.

Проектозаконът дефинитивно бе признат със 146 гласа " за " против 76 " срещу ", които пристигнаха единствено от депутати от Българска социалистическа партия.

Президентът се закани да наложи несъгласие върху закона преди първото му приемане от Народното събрание през декември м.г. Още на 2 януари той извърши обещанието си с аргумента, че оспорва нормативния акт в целокупност. Това е първият повсеместен закон, върху който Радев упражни правото си на несъгласие.

Основният му мотив беше, че има риск от политическо преодоляване на антикорупционната комисия, която ще ползва закона. Причината е в това, че целият ѝ състав ще се назначава от депутатите, а по-късно членовете могат да се отстраняват с нормално болшинство.

Освен това президентът посочваше, че законът позволява злоупотреби със СРС-та и нарушаване на човешките права. Радев бе и против неналичието на отбрана за създателите на корупционни сигнали и неналичието на правосъден надзор върху дейностите на новата комисия.

Още при подготвянето на новия антикорупционен закон на ГЕРБ президентът съобщи, че законът няма да свърши работа, защото комисията " Антикорупция " няма да има проверяващи функционалности, за каквито настояваше Българска социалистическа партия.

В проектозакона на левицата, който бе отритнат от болшинството, се предвиждаше също ръководителят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от Народното събрание, какъвто е дефинитивно признатият в петък вид на управялващите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР