снимка БГНЕС Газопроводът “Турски поток“ е политическа хрумка, която е

...
снимка БГНЕС Газопроводът “Турски поток“ е политическа хрумка, която е
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: “Турски поток” е политическа демонстрация заради Украйна


фотография БГНЕС

Газопроводът “Турски поток “ е политическа хрумка, която е направена, с цел да се показва, че преносът на газ може и без Украйна, сподели в понеделник някогашният енергиен и стопански министър Трайчо Трайков пред бТВ.

“За да се съгласи да взе участие (в “Турски поток “), Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го реализират страни, които нямат комплекс за непълноценност, когато договарят с Русия – не се извиняват, не си удрят челата в земята”, разяснява той.

Така Трайков засегна извинителния звук на премиера Бойко Борисов по време на срещата му с Путин в Москва през предходната седмица. Борисов се извини на съветския президент за неуспеха на плана “Южен поток “ през 2014 година По време на визитата бе оповестено, че България може да получи газ от “Турски поток “, с цел да зареди плана за газов хъб “Балкан “ край Варна.

Трайчо Трайков добави, че не е е ясно дали по време на оповестените за исторически визити на Румен Радев и Бойко Борисов в Москва са били обсъждани значими въпроси като заплащането на директните такси за съветския газ.

“Газът, който ще стигне по единствената към този момент тръба на “Турски поток” си е за Турция. Най-добрият метод за Европа е газът да идва по съществуващата инфраструктура. Ако Кремъл доста държи да се похарчат десетки милиарди за друго, то би трябвало да се направи разбор “, сподели някогашният министър.

По думите му е имало миг, в който “Южен поток” е можело да бъде преференциален за България, само че по-късно разноските са “ескалирали”, а съветският план не е отговарял на разпоредбите на свободния пазар в Европейски Съюз.

За възобновяването на плана АЕЦ “Белене” Трайков прикани да има заложен таван на разноските преди вземането на съответно решение, тъй като другояче “има риск да заминат няколко стотин милиона по консултанти”.

Той сподели, че с цел да не бъде губещ план, някой би трябвало да компенсира разликата сред цената на производството и пазарната цена на “Белене “. Това значи или вложителят да губи доста пари в продължение на години, или “аз, вие и всички българи да им платим масрафа”.

Трайков означи, че в този момент лобито към плана приказва за прекъсване на всички други мощности като тецовете и “Козлодуй”, единствено и единствено да стане планът оневинен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР