Случващото се в Афганистан и повторното завладяване на държавата от

...
Случващото се в Афганистан и повторното завладяване на държавата от
Коментари Харесай

Борислав Боев: В Афганистан сега се случва точно обратното на държавността

" Случващото се в Афганистан и повторното завземане на страната от талибаните, за следващ път удостоверяват тезата, че в този район на света, е по-добре да има някаква форма на държавност, била тя и властническа, в сравнение с разпарчатосването на територията на стотици племенно-феодализирани въоръжени анклави ", във Facebook.

" Най-свежия образец е Сирия, която при властническото ръководство на Башар ал-Асад, имаше и продължава да има построена институционалност (друг е въпроса какъв брой ефикасна е тя). Освен това, извънредно значимо за този район, с оглед съжителството на доста етноси и религии, е гарантирането на базовите им права и присъединяване в публичния живот. Или по този начин нареченото „ светско “.
 Дахер Ламот: Никога не имало талибани, американците сътвориха такива и ги вкараха в Афганистан Дахер Ламот: Никога не имало талибани, американците сътвориха такива и ги вкараха в Афганистан
" През последните дни доста хора ме тагнаха в мнения и постове, като доста постоянно виждам да не се знае кои са талибаните. Талибани, у...

Много елементарно можем да си разбираем за какво при Асад живее над 80% от популацията на Сирия, и болшинството християни са на негова страна - а не на главорезите „ освободители “, които дълго време бяха брандирани като бунтовници за независимост от официози като CNN, MSNBC и BBC.

В Афганистан в този момент се случва тъкмо противоположното на държавността - зад бутафорните институции ще прозира набожен шариат, средновековие, липса на обикновени базови човешки права и общоприети правила на цивилизовано държание.

Една такава квази-държавна конструкция въобще няма да има интернационална легитимация, което обрича популацията там на беднотия, бедност и мизерия - просто тъй като няма с кого да се търгува, да се подписват контракти и да има придвижване на артикули и капитали.

Много по-лесно е да преговаряш с властнически водач, който на всичкото от горната страна е западник (западен възпитаник), знае британски, има зад себе си някаква построена институционалност и структури, а това е водещо за сигурността на вложенията точно в този неустойчив район.
 Талибаните са подкупвали военни да предадат оръжието си Талибаните са подкупвали военни да предадат оръжието си
Движение " Талибан “ е подкупвало през 2020 година афганистански служители и военнослужещи да предадат оръжието си или да се предадат,...

Така може да си разбираем за какво преди войната в Сирия, държавното управление на Башар ал-Асад имаше постоянни партньорства с редица западни компании в енергийния бранш като френската Total и английската Shell. Ако през днешния ден, те би трябвало да избират за партньорство, повярвайте, няма да насочат погледа си към някакви разбрицани анклави, в които господстват 250 разнообразни групировки.

От много години една дузина хора в интернета приказваме и проучваме тъкмо това, най-много във връзка с Сирия и района. Обвинявали са ни за какви ли не - асадисти, съветски подлоги, мекерета и така нататък, само че в последна сметка излезе, че сме били малко по-близо до истината, дори много по-близо, в сравнение с другите почитатели на хаоса, разрухата и политиката на „ промяна на режима “. А тя не води до нищо положително - образци бол. Либия, Ирак, Афганистан, опитите в Сирия (които удариха на камък) и впрочем.. "

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР