Случвало ли ви се е някой да ви каже, че

...
Случвало ли ви се е някой да ви каже, че
Коментари Харесай

До десетилетие ще имаме свой дигитален близнак

Случвало ли ви се е някой да ви каже, че е видял ваш близнак?

Става дума за изцяло чужд човек, който плашещо доста наподобява на вас, само че нямате никаква роднинска връзка.

Представете си в този момент, че може да имате близнак, тъкмо копие на себе си, само че той да има собствен живот - изцяло цифров.

Живеем във време, в което всичко, което съществува в действителния живот, се репликира цифрово - градовете ни, колите ни, домовете ни и даже самите ние.

Подобно на метавселената, от известно време друга наклонност набира известност - цифровите близнаци, написа Би Би Си.

Дигиталният близнак е точна имитация на нещо във физическия свят. Той има неповторима задача - да спомага за усъвършенстването или да дава противоположна връзка на своята версия в действителния живот.

Първоначално цифровите близнаци бяха просто усъвършенствани 3D компютърни модели, само че в този момент - в композиция на изкуствен интелект с интернет на нещата, който употребява датчици, с цел да се свързва с физически обекти в мрежа, те може непрекъснато да се образоват и да усъвършенстват аналога си в действителността.

Ще имаме първите версии на мислещи цифрови близнаци на хора още преди края на десетилетието, споделя специалистът Роб Ендерл. По думите му те ще бъдат от огромна изгода за фирмите и предизвикат етични въпроси.

Какво се случва, в случай че компанията сътвори ваш цифров близнак и каже: “Хей, имаме твое цифрово копие, на което няма потребност да плащаме заплата. Защо си ни ти?”

Ендерл счита, че собствеността върху цифровите близнаци ще бъде различен значим въпрос, който ще стои на дневен ред в ерата на мултивселената.

Във виртуалната платформа Meta ще можете да давате на аватара си сходно на вашето лице, само че той няма да има крайници, защото технологията е на прекомерно ранен стадий.

Технологията е в ранен стадий и има още доста да се усъвършенства, споделя проф. Сандра Уочър. Тя прилича доста това, което сме чели в научната фантастика.

Дали някой ще преуспее в юридическите науки, ще се разболее или ще направи закононарушение, това зависи директно от въпроса просвета или природа. Определя се още от шанса, приятелите, фамилията, социо-икономическия профил и средата. Разбира се, и от персоналния избор, споделя проф. Уочър.

Изкуственият разсъдък към момента не е добър в предричането на единичните обществени събития заради тяхната комплексност. Имаме доста път за извървяване, до момента в който успеем да разберем и моделираме персоналния живот от началото до неговия край, допускайки, че всичко е допустимо, добавя тя.

Технологията към този момент се употребява в разнообразни сфери.

Например, във Формула 1. Отборите на McLaren and Red Bull употребяват цифрови близнаци на своите спортни коли.

Гигантът DHL основава цифрова карта на своите хранилища и вериги на доставки, с цел да бъде по-ефикасен.

Дигитални близнаци имат и някои градове. Такива са Шанхай и Сингапур. С тяхна помощ се усъвършенства дизайнът и функционалността на постройките, транспортните системи и улиците.

Огромна изгода цифровите близнаци имат за опазването на здравето.

Има план, който основава виртуален модел на човешкото сърце, който служи за тестване и разбор, позволявайки на хирурзите да разиграват разнообразни сюжети.

Един от най-амбициозните проекти е да се сътвори цифров близнак на планетата Земя. Той включва снимането на фрагменти с висока резолюция на цялата й повърхнина.



Earth-2, както се споделя близнакът, употребява композиция от модели за надълбоко учене и невронни мрежи, с цел да мимикрира околната среда в цифровия свят и да търси решения на климатичните промени.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР