Случаят с предполагаемата жертва на схемата за изземване на бизнеси

...
Случаят с предполагаемата жертва на схемата за изземване на бизнеси
Коментари Харесай

Случаят Осемте джуджета стигна до Европейския съд по правата на човека

Случаят с хипотетичната жертва на схемата за изземване на бизнеси със съдействието на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, разказана от следствието на “Осемте джуджета ”, ще бъде прегледан от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ), оповестиха от неправителствената организация.

Става въпрос за тъжба на Явор Златанов, наследник на асансьорния производител Илия Златанов, който твърди, че е главният потърпеш от схемата, ръководена от някогашния следовател Петьо Петров-Еврото и брачната половинка му Любена Петрова.

В основата на историята стои спор сред татко и наследник, които са били съдружници. Бащата търси съдействието на някогашния следовател, с цел да си възвърне активи, за които твърди, че са присвоени от сина му, само че в последна сметка и двамата се оказват в ролята на жертви.

Към днешна дата Илия Златанов води правосъдна борба за контрола над групата си от компании „ Изамет “, а Явор Златанов остана без единия си бъбрек, в резултат на остра бъбречна непълнота, употребена, по думите му, за неговото изнудване.

И двамата настояват, че поради проведената от Петьо Петров, жена му Любена и представители на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и „ Делта гард “ скица, са изгубили разнообразни активи, измежду които първокласни коли, злато и огромни суми пари.

По случая беше формирана прокурорска инспекция през лятото на 2020 година, само че досега държавното обвиняване отхвърля да разгласи обществено какъв е нейният процес. На този декор Явор Златанов подава тъжба в Европейски съд по правата на човека, откъдето през януари го уведомяват, че ще прегледат проблема с приоритет, оповестиха от Антикорупционния фонд във вторник.

Синът на Илия Златанов твърди пред европейските съдии, че изземването на негови средства и движимости в границите на следствие на спецпрокуратурата против него е осъществено с користна цел - тяхното заграбване. В жалбата му се споделя още, че бизнесът му е заграбен посредством “брутална процесуална насила ” - посредством задържането му в ареста.

Именно, до момента в който е зад решетките, Явор Златанов изпада в доста тежко здравословно положение, в което твърди, че е бил изнудван дълготрайно време да трансферира дяловете си от фамилния бизнес на подставено лице.

Впоследствие спецпрокуратурата се разпорежда с конфискуваните от Явор Златанов и майка му злато и пари в брой, предавайки ги в нарушаване на процесуалните разпореждания и въз основа на неистинен документи на Илия Златанов и Димитър Ламбовски, като последният даже няма никакво известно отношение към воденото следствие.

И двамата настояват, че полезностите са присвоени от Любена Петрова още пред постройката на спецпрокуратурата, което събитие не е известно да е тествано и до през днешния ден, макар че става дума за обществена постройка, опасана с камери за видеонаблюдение, напомня Антикорупционният фонд.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР