Словакия няма да ратифицира Конвенцията за превенция и борба с

...
Словакия няма да ратифицира Конвенцията за превенция и борба с
Коментари Харесай

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция

Словакия няма да ратифицира Конвенцията за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, по-известна като Истанбулската спогодба, заяви „ Ройтерс “.

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо съобщи, че страната му няма да ратифицира контракта, тъй като против него е възроптал съдружен сътрудник в кабинета, както и религиозни групи. Агенцията напомня, че България също е отказала да даде зелена светлина за конвенцията.

Словашкото държавно управление подписа документа, състоящ се от 81 страници, през 2011 година. Следващата стъпка трябваше да бъде утвърждението му, както направиха повече от четиридесет страни до този миг. Роберт Фицо обаче съобщи, че Истанбулската спогодба няма да мине, тъй като по думите му е „ противоречив “ документ, който ще наруши конституцията.

Според премиера на Словакия Истанбулската спогодба може да докара до легализирането на еднополовите бракове, които са неразрешени в страната. Роберт Фицо даде обещание, че управляващите ще вземат нови ограничения, които ще бъдат ориентирани против насилието над дами.

Конвенцията, ориентирана против насилието над дами, беше разкритикувана поради термина „ трети пол “. Българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че няма да одобри Истанбулската спогодба, до момента в който в обществото има разделяне по този въпрос. Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия желае референдум.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР