Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич в четвъртък каза, че

...
Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич в четвъртък каза, че
Коментари Харесай

Израел ще премахне споразумението за свободна търговия с Турция като отмъщение

Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич в четвъртък сподели, че Израел ще отстрани съглашението си за свободна търговия с Турция и също по този начин ще наложи 100% мито върху различен импорт от Турция като възмездие за решението на турския президент Тайип Ердоган да спре износа за Израел, оповестява.

По думите му проектът ще бъде импортиран за утвърждение в кабинета.

По-рано този месец Турция съобщи, че стопира износа за Израел по време на войната Израел-Хамас, цитирайки „ влошаваща се филантропична покруса “ в палестинските територии. Но турското министерство на търговията сподели, че фирмите имат три месеца, с цел да изпълнят съществуващите поръчки през трети страни.

„ Неговото на Ердоган известие за прекъсване на вноса в Израел съставлява оповестяване на стопански протест и съществено нарушаване на интернационалните търговски съглашения, с които Турция се е заела “, сподели Смотрич в изказване.

Той означи, че дейностите на Израел ще продължат единствено до момента в който Ердоган е на власт.

„ Ако в края на мандата на Ердоган жителите на Турция изберат водач, който е рационален и не ненавижда Израел, ще бъде допустимо да се върне комерсиалният път с Турция “, сподели Смотрич.

Според проекта на Смотрич ще бъдат отстранени всички понижени митнически ставки, използвани за артикули, внасяни от Турция в Израел според съглашение към съглашението за свободна търговия. В същото време ще бъде наложено мито върху всеки артикул, импортиран от Турция в Израел, в размер на 100% от цената на стоките в допълнение към съществуващата ставка на митото.

Министерствата на финансите, стопанската система и външните работи, се споделя в изказването, също ще подхващат стъпки за подсилване на производството на Израел, като в същото време диверсифицират източниците на импорт, с цел да понижат зависимостта от Турция.

Израелската асоциация на производителите назова проекта на Смотрич „ подобаващ отговор “ за това, че не разрешава на Ердоган да навреди на стопанската система без отговор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР