Словакия и Унгария заявиха днес, че няма да подкрепят енергийните

...
Словакия и Унгария заявиха днес, че няма да подкрепят енергийните
Коментари Харесай

Словакия и Унгария няма да подкрепят енергийните санкции срещу Русия

Словакия и Унгария обявиха през днешния ден, че няма да поддържат енергийните наказания, които Европейски Съюз приготвя против Русия поради войната в Украйна. Двете централноевропейски страни се аргументираха, че са прекомерно подвластни от съветските доставки и за момента нямат налични други възможности, съобщи Асошиейтед прес.

Европейският съюз разисква през днешния ден нови оферти за наказания, които може да плануват последователно ембарго върху съветския нефт. 27-те страни от Европейски Съюз евентуално ще стартират съответните полемики по въпроса на следващия ден, като е допустимо ограниченията да влязат в действие след няколко дни, отбелязва АП. Не е ясно още дали петролът ще бъде включен или ще бъде направено изключение за Словакия и Унгария.



Словашкият министър на стопанската система Рихард Сулик съобщи, че националната рафинерия Словнафт не може да премине неотложно от съветски недопечен нефт на различен тип. Промяната на технологията ще отнеме няколко години, означи той и акцентира, че неговата страна сигурно ще упорства за нея да бъде направено изключение от глобите.

Словакия е съвсем изцяло подвластна от съветския нефт, който получава по петролопровода " Дружба ", издигнат по руско време. Унгария също е мощно подвластна. Други огромни вносители като Германия обявиха, че ще могат да се оправят, в случай че Европейски Съюз забрани петролните доставки от Русия. Техни представители обаче подчертаха, че ще бъде тежко за страните им.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто съобщи, че страната му няма да гласоподава за никакви наказания, " които ще създадат неосъществим превоза на природен газ или нефт от Русия до Унгария ".

" Идеята е елементарна: унгарските енергийни доставки не може да бъдат излагани на заплаха, тъй като никой не може да чака от нас да позволим цената войната (в Украйна) да бъде платена от унгарците ", сподели унгарският външен министър по време на посещаване в Казахстан. " В момента е физически невероятно Унгария и нейната стопанска система да действат без съветски нефт ", акцентира Сиярто.

Въпреки различията сред страните членки на Европейски Съюз за новите енергийни наказания, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел даде обещание " да пречупи съветската военна машина " чрез прекъсване на вноса на природен газ в съюза. Блокът се стреми да обезпечи различни доставки, като разчита най-много на полутечен природен газ от производители като Алжир, Катар и Съединени американски щати, отбелязва АП.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР