След завладяването на Крим от Русия и действията по поддръжка

...
След завладяването на Крим от Русия и действията по поддръжка
Коментари Харесай

National Interest: НАТО може случайно да започне война с Русия

След „ завладяването на Крим от Русия и дейностите по поддръжка на сепаратистите в Донбас ”, западните анализатори започнаха да се безпокоят, че Русия може да нападне Прибалтика, написа американското списание The National Interest в материала на Ендрю Радин How NATO Could Accidentally Trigger a War with Russia. Мнозина се безпокояха, че съветските военни учения „ Запад-2017” могат да прераснат в нахлуване на балтийските страни. Отчитайки сегашната конюнктура и външнополитическите ползи на Русия, Москва няма аргументи да атакува Прибалтика, а нейните цели в други региони би трябвало да занимават Запада доста повече.

Единствената причина Москва да замисли нахлуване над Прибалтика, това е повишаване на силите на НАТО до такива лимити, че те да стартират да стават опасност за Москва. Затова Съединени американски щати и НАТО би трябвало да отделят на Прибалтика по-малко внимание и да се съсредоточат в разбирането на действителните ползи на Русия, смята списанието.

Тези анализатори, които предупреждаваха за допустимо нахлуване от Русия на Прибалтика, признаваха, че подобен сюжет е малко евентуален. Те обаче упорстваха, че НАТО следва още да усилва своето военно наличие в района. Дори Русия не спре да се стреми да си върне контрола над някогашните руски републики, тя можела да предприеме нахлуването, с цел да отслаби НАТО.

В случай, че Русия завладее част от балтийските страни, а НАТО не им се притече на помощ според Атлантическия контракт, Москва би могла да унищожи целия Алианс. Според анализатори, даже при дребна възможност за такова развиване на събитията, следствията биха били толкоз съществени, че оправдават усилването на контингента.

Тези разсъждения обаче разказват неопределено съветските ползи и външнополитическа идеология. Според новия отчет на RAND Corporation, в листата на най-важните външнополитически ползи на Русия влиза отбраната на страната и „ режима” в нея, въздействие над някогашните руски републики като се изключи „ чуждата” Прибалтика и позициониране като велика страна.

Русия смята НАТО опасност за своята сигурност и въздействие в района, обаче безпокойството на Москва е на първо място вследствие на експанзията на Алианса на изток: съществуването на военна инфраструктура покрай съветските граници, западна поддръжка на „ цветните революции” и ускорение на интеграциите в блока на Грузия и Украйна.

В Москва обаче не може да не си дават сметка, че разпадането на НАТО ще има изключително дестабилизиращ резултат върху ситуацията и ще съставлява голяма опасност за сигурността на Русия. Без НАТО европейските страни могат да стартират акция по превъоръжаване, а Германия даже може да се опита да сътвори нуклеарно оръжие.

Изданието написа, че Съединени американски щати и НАТО би трябвало да отчетат неналичието на ползи у Русия към балтийските страни и да схванат до каква степен се простират ползите на Москва и къде тя се кани „ да подкопава западната демокрация”.

Липсата у Русия на желание да нападна Прибалтика не значи, че НАТО би трябвало да изведе войските си оттова, е убеден Ендрю Радин. Сдържането на Русия би трябвало да бъде съразмерно на съветските ползи. Вече разположените в Прибалтика сили на Алианса са изцяло задоволителни за увещание на Русия да не атакува.

„ Обаче увеличението на контингента на НАТО в района може да промени ползите на Русия, изключително в случай че Москва счете, че тези сили съставляват заплаха за ръководещия режим” – написа The National Interest.

Изучавайки дейностите на западните армии напоследък, съветските анализатори се безпокоят, че разположените край границата й сили могат да приказват за подготовка на „ обезглавяващ удар” или „ цветна революция” в РФ.

„ Увеличаването на военното наличие на НАТО в Прибалтика може да даде на Русия претекст за навлизане, даже в случай че от позиция на Запада разположените сили не съставляват сериозна опасност за съветската войска. Затова Съединени американски щати и НАТО би трябвало да регистрират този риск и съществено да се отнесат към възгледите на Русия към разполагането на нови подразделения на Алианса” – обобщава National Interest.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР