След възпоменателната церемония и официалния обяд за лидерите в Елисейския

...
След възпоменателната церемония и официалния обяд за лидерите в Елисейския
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев участва във форума на мира в Париж

След възпоменателната гала и формалния обяд за водачите в Елисейския замък, президентът Тръмп посети американско военно гробище в парижкото предградие Сюрен. А митинг против неговата политика имаше в източната част на Париж, като беше повдигнат балон, изобразяващ го като бебе.

Голяма част от водачите се включиха в Парижкия конгрес на мира, който беше открит следобяд. Форумът е по самодейност на френския президент Маркон. Българският държавен глава също приказва на събитието.

Целта на събитието, което се организира за първи път, е да насърчи интернационалното съдействие и на най-високо равнище да се обсъдят настоящи тематики, свързани с мира и сигурността, околната среда и икономическото развиване и новите технологии. Пред форума българският президент Румен Радев показа преимуществата да бъде построен интернационален институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Желанието на президента е този институт да бъде ситуиран в нашата страна.

Пропастта сред Изтока и Запада в Европа няма да бъде отстранена без поредна визия за съгласуваност в науката, технологиите и образованието, акцентира пред парижкия конгрес на мира президентът Румен Радев.
Румен Радев, президент на Република България: Трябва да търсим планове, които да задържат младежите в нашите страни. Проекти на високо научно равнище, планове, които да интегрират обучение, просвета, технологии, промишленост. Това е методът да стабилизираме този район.  © Пресцентър президентство
Според Румен Радев основаването на институт за устойчиви технологии в югоизточна Европа ще помогне за построяването на научна съгласуваност, която ще отстрани пропастта сред Източна и Западна Европа и ще ограничи приключването на мозъци. Предвижда се в началото в института да бъде построен център за адронна терапия за проучване и лекуване на тумори, а по-късно да бъдат привлечени одобрени специалисти за научни проучвания. по думите на Радев основаването на института ще бъде образец за превръщането на политическата визия за западните балкани в съответни планове с действителна стойност за всички страни.
Румен Радев, президент на Република България: Обединяването към този момент на 10 балкански страни към този план демонстрира, че районът излиза от отрицателното завещание от предишното. Философията, че можем да реализираме избрани цели единствено със съдействие към този момент става част от районната политическа просвета.  © Пресцентър президентство
А на приема нощес българският държавен глава е разговарял по настоящи тематики с доста свои сътрудници, в това число и с американския президент Доналд Тръмп.
Румен Радев, президент на Република България: Винаги, когато има такива срещи, приказваме с президента Тръмп. Съединени американски щати са наш стратегически сътрудник и връзките са доста значими във всички аспекти, като стартираме от сигурността през икономическото съдействие, обучение, просвета.
На приема са пирсъствали и десетки държавни и държавни ръководители от целия свят.

 © Българска телеграфна агенция
В историята ще останат 84 държавни и интернационалните водачи, които до през вчерашния ден представляваха враждуващи нации, а през днешния ден са събрани в мир под Триумфалната арка, съобщи домакинът.
Еманюел Макрон - президент на Франция: Остава нерешителен единствено методът, по който ще бъде интерпретиран този облик. Ще остане ли като ослепителен знак на трайния мир сред народите или единствено като фотография на финален миг на единение преди светът да изпадне в ново безвластие. Това зависи единствено от нас.
Европейският план за мир, роден през 1945 още веднъж е подложен под въпрос от възхода на национализма и популизма, посочи от своя страна немският канцлер Ангела Меркел.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: Тревожа се, че още веднъж виждаме кьорав шовинизъм, още веднъж се работи по този начин, като че ли можем просто да пренебрегнем нашите реципрочни връзки и задължения.  100 години от края на Първата международна война означиха в Париж 100 години от края на Първата международна война означиха в Париж
Светът през днешния ден отбелязва 100 години от края на Първата международна война. Президентът на Франция Еманюел Макрон събра над 70 международни водачи в Париж, с цел да...

Генералният секретар на Организация на обединените нации предизвести, че са налице признаци за геополитическа обстановка, сходна на довелата до Първата международна война и на 30-те години на предишния век.
Антониу Гутериш - общоприет секретар на Организация на обединените нации: Отслабването духа на компромис, характерен на демокрацията, пренебрегването на груповите правила, са отровата на мултилатерализма.
Като действителни знаци той уточни разделянето в Съвета за сигтурност по Сирия, динамичността на комерсиално опълчване, която демонстрира връщане към двустранното начало, рецесията на доверие в Евросъюза.

Форумът ще продължи и идващите два дни.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР