След събитията в Крим се тегли една разделителна линия, която

...
След събитията в Крим се тегли една разделителна линия, която
Коментари Харесай

Елена Поптодорова С Тежка Констатация: България Не Е Готова За Предизвикателствата Пред Сигурността

" След събитията в Крим се тегли една разграничителна линия, която за жалост нараства ". В Швеция също настъпи паника и 20 години след изтеглянето на военния контингент в Готланд има знаци за възходяща угриженост, разяснява Поптодорова.

Съзнателно се прави съпоставяне със Студената война, само че не е същото, счита дипломатът, а по-скоро стартира интервал на съревнование сред Големите сили Русия, Китай и Съединени американски щати. Мнозина дефинират интервала като конкурентен международен ред, само че съгласно Поптодорова международният ред се разпада и на негово място идва световно безвластие.

Тя разяснява и терористичните актове, акцентирайки съперничеството сред страните, на чийто декор атентатите ще не престават.

Анализ заслужава преоткритото партньорство сред Русия и Щатите. Същевременно съдействието на Русия с Китай е очевидно в западната ни съседка Сърбия.

Сложните геополитически фактори основават за България комплицирана конюнктура. " Изборите към този момент са комплицирани, към този момент е мъчно и ще става още по-трудно ", добави Поптодорова, написа нюз.бг.

Проф. Стефан Хаджитодоров от Центъра за проучвания на националната сигурност и защита означи задачите на Европейски Съюз в Косово и Босна и Херцеговина, където България също взе участие. Освен мироопазващи и мироналагащи функционалности, последните години има развития в границите на общата политика, насочена към основаване на общи структури за защита.

Той напомни Европейския фонд за защита от 2017 година, който е насочен към научните проучвания в региона на защитата и придобиването и употребата на качества.

България взе участие в няколко плана по линия на ПЕСКО. По отношение на военната подвижност водещата страна е Холандия. Целта е да се улесни напредването на военни сили в границите на Европейски Съюз.

Страната ни е сътрудник в плана за морско надграждане и създаване на логистични хъбове. България е предложила да бъде водеща нация по плана за модулен детайл за бързо разрастване на подводни интервенции.

Ако концепцията е с Европа на нациите да бъде опустошен Европейски Съюз, тогава си представям Европа на отечествата, със суверенни народи, разяснява Хаджитодоров.

Иначе, съгласно него, няма по какъв начин Европейски Съюз да действа както до момента, само че с разделяне сред нациите.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР