След появилата се информация, че България ще трябва да затвори

...
След появилата се информация, че България ще трябва да затвори
Коментари Харесай

България няма да затваря АЕЦ Козлодуй, успокои Теменужка Петкова


След появилата се информация, че България ще би трябвало да затвори АЕЦ „ Козлодуй “ против сумата от 56 милиона евро, от енергийното министерство опровергаха това.

България няма да затваря АЕЦ " Козлодуй ", разгласи министър Теменужка Петкова на ексклузивен брифинг. Повод за обяснението й бе обява на в. " Сега ", че министър председателят Бойко Борисов се е съгласил цялата централа АЕЦ " Козлодуй " да бъде изведена от употреба. Вестникът се базира на заключенията на Съвета на Европейски Съюз, признати по-рано тази седмица, чиято дефиниция фактически звучи като че ли става въпрос за затваряне на цялата централа.

" Това е една неистина, операция и доста сериозна подправена вест ", сподели министър Петкова. Тези стратегии са предопределени за това да компенсират държавите-членки, които са извели от употреба работещи блокове, т.е. преди да изтече техният потребен период на употреба, посочи още тя. По думите й средствата, които са отпуснати - 56 млн. евро - са свързани само и единствено с извеждане от употреба на блокове първи до четвърти на АЕЦ " Козлодуй ".

По време на този Съвет водачите на страните-членки реализираха съглашение за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Според тях са планувани 57 млн. евро за " Козлодуй " за интервала 2021 година - 2027 година, с оптимален % на присъединяване на Европейски Съюз 50%, също по този начин са планувани и суми за Словакия и Литва.

" Дневник " добавя, че е изпратил питане и чака отговор от Съвета дали има съглашение за затваряне на цялата централа, или фактически става въпрос за финансиране на работата единствено по първите четири реактора.

Текстът в формалния превод на български гласи следното:

С цел поддръжка на нуклеарната сигурност в Европа ще бъде отпуснато характерно подкрепяне за извеждането от употреба на следните атомни електроцентрали:

- 490 млн. евро за " Игналина ", Литва, за интервала 2021-2027 година, с оптимален % на присъединяване на Европейски Съюз 86%;

- 50 млн. евро за " Бохунице ", Словакия, за интервала 2021-2025 година, с оптимален % на присъединяване на Европейски Съюз 50%;

- 57 млн. евро за " Козлодуй ", България, за интервала 2021-2027 година, с оптимален % на присъединяване на Европейски Съюз 50%.

Освен това ще бъдат предоставени 448 млн. евро за нуклеарна сигурност и извеждане от употреба на личните съоръжения на Европейски Съюз.

През 1999 година България и Европейската комисия подписаха съглашение за закриването и разглобяването на блокове 1-4 в Козлодуй - това бе едно от изискванията за присъединение. Отпусканите средства се ръководят от Европейската банка за възобновяване и развиване и са ориентирани към нужните действия, в това число построяването на площадка за нуклеарните боклуци.

От 2008 година 1 и 2 блок бяха оповестени от Министерския съвет за уреди за ръководство на радиоактивни боклуци (РАО), като дружно с нужното движимо имущество бяха предоставени на Държавно дружество " РАО " (ДП " РАО " ), през 2012 година Министерски съвет взе същото решение за 3 и 4 блок.

Според документ на енергийния директорат на Европейска комисия има планувани действия за хранилището за радиоактивни боклуци, както и за съоръжанието за плазмено изгаряне, само че всички те загатват единствено първите четири блока. Целта на Брюксел е извеждането им от употреба да завърши до 2030 година

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР