След поредица корпоративни битки, продължили над десетилетие, днес контролираният от

...
След поредица корпоративни битки, продължили над десетилетие, днес контролираният от
Коментари Харесай

ПРЕНАРЕЖДАНЕ: Гриша Ганчев тегли 220 млн. лв. заем от ПИБ, какъв е планът?

След поредност корпоративни борби, траяли над десетилетие, през днешния ден следеният от Гриша Ганчев „ Петрол “ е една много оплетена компания. Добре известното обществено сдружение си остава операторът на едноименната верига бензиностанции, само че главната част от обектите, както и петролните бази, бяха пръснати из най-разнообразни и видимо несвързани сдружения. А някои от главните компании от групата, като „ Нафтекс нефт “ и „ Елит нефт “, влязоха в процедури по неплатежоспособност.

Сега очевидно има опит „ Петрол “ още веднъж да се сглоби и да се подреди. Компанията е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърждение да придобие седем сдружения, които са формалните притежатели на голямата част (над 190 обекта) от бензиностанциите, които тя употребява чартърен. Отделно от това дистрибуторът на горива, придобиваните сдружения, както и други компании, свързани с Ганчев, са заложени в интерес на Първа капиталова банка, като поръчителство по величествен заем за 220 млн. лева, заяви „ Капитал “.

Изпълнителният шеф на „ Петрол “ Милко Димитров изясни пред „ Капитал “, че 90 млн. лева от тях ще са за придобиването на седемте компании. „ Основната цел на интервенцията е да се обезпечи в дълготраен проект активността на „ Петрол “ посредством придобиване на бензиностанциите и реализира на по-ефективното им ръководство.

В допълнение – това ще разреши по-гъвкаво ръководство на обектите и търсене на най-рентабилното опериране на активите. Сделката ще даде опция на сдружението за развиване посредством вложения в лични обекти в средносрочен проект, чрез личен капитал или набиране на в допълнение притеглен запас за капиталови цели “, сподели той.

Димитров посочи още, че в първите години, откогато сегашното управление е поело компанията, фокусът е бил ориентиран към опазване в целокупност на активите и бизнеса, преструктуриране на задълженията, стабилизиране на финансовото положение и продължаването на активността на компанията, поради комплицираното завещание и задълженията към кредитори.

„ Сега откакто юридическите опасности се почистиха, пристигна моментът активите да се обединят, с цел да може да се усъвършенстват активността и рентабилността на сдружението в средносрочен и дълготраен проект вследствие на по-добрите условия на финансиране по придобиването на обектите по отношение на разноските за наем, които сдружението заплаща сега.

Изплащането във времето на дълга по финансиране на договорката в допълнение ще намали лихвената тежест за сдружението и ще усъвършенства оперативните резултати и цялостното му финансовото положение “, сподели той. По думите му таймингът на договорката е движен още и от динамично изменящата се бизнес обстановка в бранша, както и от усложнената геополитическа обстановка в района и несигурността, която поражда във връзка с цените и доставките на горива.

Пъзел от сдружения

Според настояването до Комисия за защита на конкуренцията „ Петрол “ има намерение да изкупи по 100% от седем ЕООД-та: „ Кристъл асетс трейд “, „ Кристъл асет пропърти “, „ Прима ленд пропърти “, „ Прима консулт пропърти “, „ Прима асетс трейд “, „ Прима асетс България “ и „ Кристъл асетс България “.

Всички те са основани в интервала 2019 – 2020 година, като имат разнообразни части от веригата бензиностанции на „ Петрол “. Към момента първите две от листата са благосъстоятелност на „ Кристал асет мениджмънт “, то на собствен ред се има от компания от Обединените арабски емирства Delta Reef Limited, а като краен притежател е посочен Калоян Енчев. При останалите пет схемата е аналогична – те са под шапката на „ Прима консулт индъстри “, в което 100% дял има друго сдружение от ОАЕ, Dark Soft Limited, с краен притежател Чавдар Йорданов.

По всичко проличава, че действителна промяна в контрола не е имало и цялото това накъсване е било защитна тактика на юридическия екип на Ганчев да опази активите на „ Петрол “. Към тях искания имаха синдиците на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) – в края на 2013 година, малко преди краха ѝ, дистрибуторът беше овладян с пари на вложителите на банката.

Историята на едно разпарчетосване

Схватките в „ Петрол холдинг “ (компанията-майка на „ Петрол “) започнаха още през 2010 година, когато тогавашните притежатели Денис Ершов и Митко Събев влязоха в дълъг открит спор от взаимни обвинявания в злоупотреби, източвания и документални измами. Още преди този момент най-хубавите бензиностанции бяха отделени в особено основано сдружение „ Елит нефт “ и подготвяни за продажба, само че окопната война в Търговския указател и съдилищата блокира всичко.

Реклама

В тази изтощителна борба и двете страни имаха потребност от подкрепления. През 2012 година Ершов продаде каузи си на президента на интернационалната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов, който беше показан като вложител с проекти да развие компанията. А Събев притегли негласната поддръжка от не по-малко мощен сътрудник в лицето на Цветан Василев (за да се обезпечат средства за падежиращите облигационни задължения на „ Петрол “, беше взето и финансиране от КТБ).

Малко откакто в края на 2013 година се стигна до някаква правосъдна развръзка и лагерът на Ершов беше напът да овладее „ Петрол холдинг “, със светкавична акция в мистериозна договорка на Българската фондова борса делът на холдинга в „ Петрол “ беше продаден от частен правосъден реализатор за 103 млн. лева и компанията на практика беше овладяна от финансирани от КТБ компании.

След затварянето на банката в средата на 2014 година сдружението се озова под контрола на Гриша Ганчев, който беше притеглен от Василев да ръководи новопридобития и съществено потърпевш от дългогодишна корпоративна битка петролен бизнес.

Оттогава самият той на собствен ред поведе правосъдна борба със синдиците на КТБ. И по този начин в идващите години последваха голям брой мъчно проследими трансформации по прекачване на активи в сдружения отвън групата, които да работят като самобитна застраховка.

Изглежда, към този момент потребността от нея е отпаднала, защото в този момент бензиностанциите се връщат в „ Петрол “ и евентуално ще последва вливане на добитите компании в дистрибутора.

И огромно финансиране

Паралелно с преструктурирането на собствеността от регистриране в Търговския указател излиза наяве, че „ Петрол “ е подхванал и преструктуриране на дълга. На 21 юли компанията е сключила контракт за заем с Първа капиталова банка за 220 млн. лева Средствата са под формата на револвираща кредитна линия, а цената е един от употребените от ПИБ референтни базови лихвени проценти на ПИБ (БЛПа все още е 2.89%) за лв., повишен с надбавка от 3.21 пункта, само че не по-малко от 5.9%.

По заема са заложени като цели предприятия „ Петрол “ и няколко негови дъщерни сдружения, седемте придобивани компании с бензиностанциите, само че също и други сдружения на Ганчев, в които има недвижими парцели. Това са „ Хотел Президиум палас “, където е едноименният хотел в Ловеч, както и „ Литекс пропърти “, което има стотици декари в София, Китен, Емона, Обзор, Шабла и Смолян.

В обществените документи няма информация тъкмо за съответното предопределение на средствата от контрактуваната банкова кредитна линия, като единствено се изяснява, че тя е разграничена на четири транша, като има капиталова част, рефинансиране на настояща експозиция и оборотни средства. Компаниите към продавачите по договорката имат кредитни експозиции и учредени обезпечения в интерес на ПИБ, като по груба сметка общата експозиция е към 90 млн. лева

Така че след заплащането по договорката тази сума действително ще се върне назад в банката от продавачите – „ Прима консулт индъстри “ и „ Кристъл асет мениджмънт “. Отделно по думите на Милко Димитров и сега „ Петрол “ употребява към 30 млн. лева от ПИБ – овърдрафт за оборотни средства, банкови гаранции и акредитиви, които с новия заем просто се преоформят.

„ Останалите 100 млн. лева са под огромен въпрос и не е несъмнено дали ще бъдат усвоени. Те са с доста условности и тяхната цел е да се застраховаме и да си оставим опция посредством утвърдена банкова кредитна линия за издаване на банкови гаранции и акредитиви в интерес на снабдители. Все отново сега България се възползва от дерогацията за импорт на съветски горива и нефт, която изтича в края на 2024 година, като не е ясно дали тя ще бъде спазена до тази дата и какво следва след 2024 година “

Според Димитров директната благосъстоятелност над активите ще даде по-добър взор и разбор върху представянето на всяка бензиностанция във веригата и опция за „ много сериозен развой на оптимизация в идващите няколко години “. По данни от годишния доклад на „ Петрол “ за 2022 година тя оперира общо 285 обекта, с което изпреварва „ Лукойл “ (с 220), а другите огромни вериги са с по 100 – 150 бензиностанции.

Това дава опция да се мисли за разнообразни варианти за обекти, които не са от стратегическа значимост за компанията, като отдаване чартърен, отдаване на обекти по контракти за франчайз или даже продажба при преференциални условия. „ Със сигурност е по-лесно да привлечеш финансиране за вложения и рационализация на обекти, които притежаваш “, изясни Димитров, като обаче уточни, че средства от заема не са планувани за тази цел.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР