След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент

...
След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент
Коментари Харесай

Големите губещи: Ето кои отпаднаха от НС – партийни остриета не станаха депутати

След формалното оповестяване на изборните резултати, контурите на новия парламент към този момент се обрисуват. Доста от лицата, които сме привикнали да виждаме на парламентарната естрада в предишното, към този момент няма да могат да приказват от нея. Това се отнася с особена мощ за хора от редиците на Българска социалистическа партия и Демократична България.

Все още обаче няма изясненост кои ще бъдат новите депутати. Предстоят съществени разбърквания в листите поради разните хитрости, които политиците употребяват на избори – да вземем за пример, партийните водачи се кандидатират в два изборни региона, с цел да могат да освободят извоюваното място в единия за някой привилегирован съпартиец.

Очаква се и някои претенденти изобщо да се откажат от влизане в Народното събрание – още веднъж в интерес на нечии любимци, разполагащи с благоволението на партийните централи. Разбира се, би трябвало да се види и цялостният резултат от преференциалното гласоподаване.

КОЙ ЗАГУБИ

Филип Попов , един от юристите на Българска социалистическа партия и дълготраен народен представител, се провали във Видин. Неуспех претърпя и съпартиецът му Александър Симов – публицист и също ексдепутат, който не можа да пробие в Перник.

Няма да седне още веднъж на депутатската банка съдружният съдружник на Българска социалистическа партия и водач на „ ПК Екогласност “ Емил Георгиев – в столичния 25-и регион левицата взима единствено един мандат, а той е втори в листата. Единственият му късмет е, в случай че соцлидерът Корнелия Нинова, която водеше в региона, избере да влезе от Благоевград.

Нинова обаче избира София. Така, апропо, благоевградският й мандат можеше да се освободи за втория в тамошната листа – Георги Михайлов . Той обаче е изпреварен с преференции от петия в листата – Богдан Боцев .

Социалистът Момчил Неков , който беше народен представител в Европейския парламент, няма да разполага с опцията да заеме същата позиция в Народното събрание – той водеше листата в Силистра, само че там партията му претърпя разгром.

Не наподобява да има шансове съпредседателят на Демократична България Борислав Сандов . В Монтана, където оглавява листата, десницата не печели нищо. Сандов също е втори в 24-и регион, където Демократична България взима два мандата. Христо Иванов, който води там, печели също в Пловдив-град и евентуално ще употребява мандата там, както е правил в предишното.

Така Сандов става първи, само че двама от претендентите в листата – Мартин Димитров и Кремена Кунева , го изместват с преференции.

Въпреки дейната пропаганда, Антоанета Цонева не съумя да влезе нито от Пазарджик, нито от София-област, където оглавяваше листите на Демократична България. Няма шанс и икономистът Георги Ганев. Той беше пети в листата в 23-и столичен регион. Там обаче Демократична България взима 3 мандата и също така има и двама претенденти с доста мощен преференциален избор – Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова.

От 5 мандата в Кърджали 4 отиват при Движение за права и свободи, както нормално, а петият – при претендента от БВ Григор Захариев . Така някогашният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС , която от няколко избора насам обезверено се пробва да се върне вътре, още веднъж се провали.

Реклама

ГЕРБ-СДС взима две места от Ловеч. Това отвори пътя към Народното събрание на шефа на младежката организация Георг Георгиев , който беше втори в листата. Оказа се обаче, че третият – Иван Миховски , е много по-популярен от него измежду гласоподавателите и го изпреварва с преференции.

Венцислава Любенова от Политическа партия, която в предишния парламент оглавяваше комисията по външна политика, няма да взе участие в новия. Тя беше четвърта в Пловдив-град, а обединението завоюва 3 мандата.

КОЙ ПЕЧЕЛИ

Делян Пеевски от Движение за права и свободи за следващ път завоюва мандати и в двата региона, в които се състезаваше – Благоевград и Пазарджик. В Народното събрание евентуално ще влезе от Благоевград, както направи в предното Народно заседание. Това значи, че в Пазарджик ще се освободи място за третата в листата – някогашният народен представител Небие Кабак .

Бойко Борисов , който на процедура се отхвърли от Народното събрание, ще освободи две места за свои хора – в Пловдив-град и в столичния 25-и изборен регион.

Съпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков ще влезе от 24-и регион в София, където групировката му взе 4 мандата.

Най-мощно се показва Политическа партия в столичния 23-ти регион с 5 извоювани депутатски места. Ще ги заемат съпредседателят на обединението Асен Василев , някогашният учебен министър Николай Денков , Настимир Ананиев от съдружния съдружник „ Волт “, ексдепутатът Венко Сабрутев и университетският учител Васил Пандов . Ако Василев обаче избере да влезе както преди от Хасково, а Денков от Шумен, където двамата също печелят мандати, тогава ще се отворят места за Искрен Митев и Ива Руйчева , които се радват на нелош преференциален избор.

Радостин Василев , който поведе отцепниците от Има Такъв Народ в предишния парламент, е направил печеливш ход – в този момент ще влезе в новия като народен представител от Политическа партия от Габрово. Няма обаче същия шанс Кирил Симеонов , който също изостави Слави Трифонов – той беше втори в листата на Политическа партия в Търговище, където обединението не завоюва нищо.

Бойко Рашков , ексшеф на Министерство на вътрешните работи и безжалостен съперник на ГЕРБ, е единственият от Политическа партия, който печели мандат в Перник.

Надежда Йорданова от Демократична България, правосъден министър в кабинета „ Петков “, печели мандат в Русе. Тя обаче евентуално ще избра да влезе от 23-и регион София, където също побеждава. Това би освободило мястото за идващия в русенската листа Иван Станев .

БВ сграбчи един мандат в Пловдив-град, с помощта на който партийният водач и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев ще стане народен представител. Той печели мандат и в 24-и столичен изборен регион.

В Народното събрание проби и неговата колежка в държавното управление Виолета Комитова , която беше районен министър, а в този момент взе участие на изборите в Бургас от листите на БВ. Ако влезе от Бургас, Комитова ще освободи едно място в Пловдив-област, където партията също печели мандат, и то ще отиде при Румен Йончев – водач на ЗНС, бивш съдружник на Николай Бареков.

В София-област БВ взима един мандат, с който в Народното събрание ще се завърне Гален Монев – бивш народен представител от „ Атака “.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР