След началото на войната в Украйна доставките на газ от

...
След началото на войната в Украйна доставките на газ от
Коментари Харесай

Мрачната зима пред Европа: кои са икономиките, изправени пред най-голям риск

След началото на войната в Украйна доставките на газ от Русия за Европа понижават. Замяна на съветския газ с други възможности доставки като полутечен природен газ (LNG) обезпечава успокоение ненапълно, само че не може да се разчита единствено на това, поради лимитираната наличност в световни доставки и неналичието на терминали. Това излиза наяве от отчет на Economist Intelligence, който преглежда най-големите опасности, пред които е изправена Европа сега.

Студената зима в Европейски Съюз може да утежни нещата, а икономическите вреди, породени от тази енергийна рецесия, ще са разнообразни в обособените европейски страни. Но кои са стопанските системи с максимален риск?

Унгария, Чехия и Словакия

Най-силно наранени ще бъдат страните от Централна Европа. Те ще се сблъскат освен с дефицит на газ тази зима, само че и ще страдат от дефицита на газ в немския промишлен бранш, като се има поради интеграцията им в немски вериги за доставки.

Унгария, Чехия и Словакия, в исторически проект и в този момент, разчитат на Русия за съвсем всички доставки на газ и нямат достъп до LNG терминали. Алтернативните доставки ще би трябвало да идват през страни, които също ще изпитват дефицит на газ (Германия, Италия и Австрия), тъй че диверсификацията на доставките ще бъде лимитирана.

Степента на предпазване на газ е относително висока в Чехия (79%) и Словакия (70%) и чак толкоз в Унгария (51%), само че това е незадоволително за покриване на всички потребности от газ през зимата. Унгария се надява да употребява положителните си връзки с Русия за договаряне на нови доставки по Балкански поток.
 Китай препродава американски полутечен газ на Европа
Китай препродава американски полутечен газ на Европа

Страната по всяка възможност препродава и съветски газ

Отрицателното икономическо влияние ще се усети най-силно в индустриалния бранш, поради високите цени на силата. Секторите, които ще пострадат най-вече от дефицита на газ, ще бъдат едни от най-големите промишлени потребители на сила, като металургия и бранша на химикалите.

Политиките за отбрана на потребителите от възходящите цени на газа се преразглеждат: в Унгария да вземем за пример потреблението на сила над междинното за семейството се таксува на цени, близки до пазарните, до момента в който Чешката република ще увеличи потребителските цени от септември.

Недостиг на газ в Германия, Италия и Австрия

Германия е най-голямата стопанска система в Европейски Съюз - тя съставлява една четвърт от Брутният вътрешен продукт на блока, тъй че спад, провокиран от дефицит на газ, ще има съществени последствия. Индустриалният бранш дава отговор за съвсем 30% от Брутният вътрешен продукт на Германия, а зависимостта от съветския газ остава висока - 35%.

Най-големи вреди се чакат за енергоемките промишлености в бранша на химикали, стомана, стъкло и торове, които първи ще се сблъскат дефицита. Освен това по-високите цени и сриването на доверието към този момент засягат други браншове, като автомобилното произвеждане, а страничните резултати се усещат в Италия, Австрия и Централна Европа.

Италия също има огромен индустриален бранш (24% от БВП) и огромна взаимозависимост от съветския газ (25%) Все отново зависимостта понижа, поради по-големия импорт от Алжир, Азербайджан. Географското местонахождение на Италия с достъп до други тръбопроводи и инфраструктура за полутечен природен газ я прави по-малко уязвима към дефицит на газ, спрямо Германия да вземем за пример.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР