След месеци спекулации, контролирани „течове” на информация към медиите и

...
След месеци спекулации, контролирани „течове” на информация към медиите и
Коментари Харесай

Вече е официално: Huawei може да изостави Android още утре

След месеци спекулации, следени „ течове” на информация към медиите и куп неясноти за крайния консуматор, китайският софтуерен колос „ Хуауей” (Huawei) показа своята лична операционна система, наречена „ Хармония” (Harmony OS за международните пазари и HongMeng OS за Китай). Дебютът беше на конференция за разработчици, проведена от компанията в нейната татковина.

В случая приказваме не просто за опция на познатия ни „ Андроид”, огромна част от който е отвън директния надзор на „ Гугъл” и може да се модифицира в допълнение от всеки искащ. Подобни „ клонинги” в Китай не липсват, само че „ Хуауей” са избрали друг път.

Harmony OS е основана на т.нар микроядро (подобно на Fuchsia – операционната система, която „ Гугъл” създава и която, съгласно някои наблюдаващи, ще размени „ Андроид”). Заради модулната си конструкция, тя може да работи както на смарт телефони и таблети, по този начин и на преносими компютри, тв приемници, „ умни” екрани, смарт часовници и така нататък Изкуственият разсъдък и спомагателната отбрана на данните са вградени на редовно равнище, а бързината на реакция е измежду главните посочени цели.

Компилатор ще разрешава потреблението на някои от най-разпространените езици за програмиране (C/C++, Java и Kotlin) за софтуерна разработка. Root достъп няма да е вероятен, тъй като, съгласно „ Хуауей”, съставлява риск за сигурността. Това, въпреки това, значи, че за крайния консуматор ще е по-трудно да отстрани систематични стратегии, които счита за безполезни.

Harmony OS ще бъде с отворен код, дават обещание от „ Хуауей”.

Защо им би трябвало всичко това?

„ Хуауей” се радваше на постоянен растеж на всички пазари през последните години, като компанията се приближи до преобладаващите пазара „ Епъл” и „ Самсунг”, само че се оказа в центъра на геополитическия конфликт сред Съединени американски щати и Китай. Обвързаността на компанията с властта в Пекин и опасенията, че мрежовото ѝ съоръжение има „ задни вратички” за китайското разузнаване дадоха мотив на американския президент Доналд Тръмп да разпореди цялостна обсада на „ Хуауей”.

В резултат освен, че продажбата на нейни устройства в Съединени американски щати на процедура спря, само че и доста западни компании стопираха съдействието си с китайския производител. Една от тях беше „ Гугъл”, която краткотрайно лиши лиценза на „ Хуауей” за операционната си система „ Андроид”. Това означаваше, че бъдещите смарт телефони, таблети и други „ умни” устройства на китайците няма да имат достъп до услуги и платформи, които от години се одобряват за даденост от потребителите.

От „ Хуауей” още тогава оповестиха, че не се плашат от предизвикването и днешният дебют на Harmony OS демонстрира действително какво имат като отговор.

Кога ще можем да я употребяваме?

Работата по новата операционна система е почнала преди 2 години, като се е ускорила доста през последните месеци, стана ясно по време на презентацията на „ Хуауей”.

От компанията са уверени, че към този момент могат да употребяват Harmony OS на своите артикули, като дори настояват, че преходът би им лишил „ 1-2 дни”.

В същото време, от „ Хуауей” подчертаха, че на този стадий остават с „ Андроид” в смарт телефоните си поради връзките, които имат с сътрудниците си.

След ескалацията на напрежението по оста Вашингтон-Пекин, управляващите в Съединени американски щати дадоха опция на „ Гугъл” да продължи партньорството си с „ Хуауей” още 90 дни. Срокът изтича скоро и не е ясно какво следва както за американския интернет колос, по този начин и за евентуално най-амбициозната китайска компания в софтуерния бранш.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР