След като попадна под смъртоносен обстрел вечерта на 13 април,

...
След като попадна под смъртоносен обстрел вечерта на 13 април,
Коментари Харесай

Поредица от грешки е причината за потъването на крайцера Москва |

След като попадна под гибелен обстрел вечерта на 13 април, един от най-важните кораби на съветския флот, някогашният " Москва ", беше потънал в Черно море на 14 април, в опит да бъде изтеглен до най-близкото пристанище - Севастопол. Преди съветските медии да анонсират версията за пожар на плавателния съд и евакуацията от него, украинските сили оповестиха, че са атакували крайцера с противокорабни ракети " Нептун ".

Руските медии оповестиха за потъването на мощния крайцер, откакто на кораба повече от денонощие се бориха с пожара и вредите. На 17 април министърът на защитата на русия разгласява видео в обществените мрежи, от което излиза наяве, че са оживели 240 души - към половината екипаж от кораба.

Около случилото се има доста незнайни и спорни отзиви. Например какво е предизвикало пожара и детонацията на кораба. Защо " Москва " не е съумял да засече идващата ракета, по какъв начин единствено две противокорабни ракети са могли да потопят 12 000-тонен крайцер и по какъв начин са били изстреляни ракетите " Нептун ", които не са били в употреба при започване на войната.

Какво провокира пожара- детонация на муниции или ракетен удар?

Русия твърди, че взривили се муниции са провокирали пожара на кораба, до момента в който украинците споделят, че те са обстреляли " Москва " с 2 противокорабни ракети " Нептун ".

Русия не е коментирала ракетна офанзива и продължава да твърди, че корабът се е запалил заради детонация на борда и е потопен заради бурно време, до момента в който е бил теглен.

В този случай изказванията и претенциите на Русия наподобяват непоследователни. Защото, до момента в който плава солиден транспортен съд като Москва, е невиждано боеприпасите в кораба да се самовзривят, а пламъците да обхванат целия транспортен съд без външен обстрел. Освен това времето в Черно море при изтеглянето на кораба към Севастопол не е било неприятно, както съобщи Русия. Височината на вълните е била към 1 метър, а скоростта напразно към 14 възела, което е меко време и положителни условия за корабоплаване.

Съобщението за пожар на борда на " Москва " от съветските държавни медии пристигна единствено часове откакто Украйна заяви, че е обстрелвала кораби с ракети. Противоречивите отчети на руснаците и времето на случая удостоверяват, че изказванията на Украйна са правилни.

Нападението на Украйна с ракети Нептун е различен любопитен въпрос. Според известието на украинското министерство на защитата от декември 2021 година доставката на противокорабни ракети Neptune е била планувана за април 2022 година Войната обаче стартира през февруари, тъй че не беше ясно дали Украйна разполага с тези ракети в своята боеприпас.

Операции на Черноморския флот наоколо до украински териториални води затвърждават догатката, че доставката на ракетите се е провалила поради военната конюнктура. Мнозина считат, че в случай че Украйна разполагаше с това бойно снаражение на брега, тя щеше да откри зона A2/AD (забранена и лимитирана за достъп зона), което ще въздържи съветските сили от доближаване до украинския бряг, с цел да избегнат ракетна офанзива.

Фактът, че ракетите " Нептун " не са били употребявани в продължение на 45 дни от началото на войната, ускорява догатката, че ракетата е била готова за придобиване на първична оперативна дарба и офанзивата против кораба на Черноморския флот е била осъществена, с цел да се употребява резултатът на изненада при военните дейности.

 Твърдение: Дрон TB2 е употребен за похищение на вниманието, следва ракетен удар

При отсъствието на публични изказвания за случилото се, в обществените мрежи циркулират спекулации, че крайцерът " Москва " е трябвало да следи безпилотният летателен уред TB2 " Байрактар ", който нанесе доста жертви на съветските сили от началото на войната, а украинските сили са " хванали " кораба в този уязвим миг, с цел да нанесат удар.

Друга версия е, че „ Москва " има един-единствен основен радар за противовъздушна защита (3P41 Volna) за ориентиране на ракети S300, единствено с 180 градуса зрително поле. Следователно 360-градусово покритие се обезпечава от 3-D радари за въздушно търсене на огромен обхват MR-800 Voskhod/Top Pair за ракети с дребен обхват SA-8. Според това изказване радарът Top Pair не може да разграничи летящите над морето ракети " Нептун " от гребените на вълните заради бурното време.

Тези тези не почиват на солидна почва, защото въпросният транспортен съд е крайцер с положителни благоприятни условия за противовъздушна защита. Въпреки че " Байрактарите " са потребни при военни дейности по море, корабите вид крайцер са проектирани да засичат офанзиви по въздуха. Следователно парализирането на крайцер клас " Слава " с 1 или повече дронове е нереалистично.

От друга страна не е рационално да се съпоставят радар за търсене (MR -800 Voshkod/Top Pair) с радар за следене (3P41 Volna). Преди въвеждането на технологията за радари AESA бойните кораби употребяват радари за търсене, с цел да откриват обекти във въздуха. Ако въздушният оператор счита, че те са опасност, той ги препраща към радара за следене, с цел да " освети " задачата за ракетите земя-въздух. Радарите за следене нямат за цел да " откриват " цел, а да " осветяват " контакт, който към този момент е бил открит от радара за търсене. Тези два радара са чат от пъзел, който служи за една и съща цел.

Освен това тези радари могат да имат сляпа точка поради структурата на корабите, само че по тази причина има други радари, които да ги покрият. Точно както крайцерът " Слава " има повече от 1 радар Top Dome, 2xPop Group, 3xBass Tilt, Kite Screech fire control radar. Така този транспортен съд може да следи дълготрайно въздушните контакти, даже в случай че те попаднат в сляпата точка на някой радар - операторът трансферира към различен радар и продължава следенето.

Както беше упоменато нагоре, освен това положение на морето ракетата няма по какъв начин да остане скрита от радарите. Дори и времето да е било неприятно, радарът за търсене би я разкрил, само че може да има известни усложнения при следенето й. Когато морето е бурно, височината на полета на ракетата се усилва, защото висотомерът на ракетата корегира височинта по отношение на върха на вълната.

Крайцерите вид " Слава " са оборудвани с електронна поддържаща система 4xRum Tub, която може да засича радарните търсачки на противокорабните ракети „ Нептун “. След разкриване на радарната търсачка, корабът има към 2 минути за отбрана против ракетата. Освен това „ Москва “ беше въоръжена с оръжейни системи 6x30 mm/AK630, които имат личен радар и са способни сами да откриват и поразяват идващите ракети.

Many people liked and shared but I am sorry to say that this is a wrong analysis.

You cannot compare a " tracking " radar with a search radar. Even if the 3P41 (Top Dome) radar was dealing with drone threats, this is a tracking radar, you cannot detect an air threat with it. 1/8
— Tayfun Ozberk (@TayfunOzberk)

Поредица от грешки

Крайцерът " Москва " имаше задоволително датчици и оръжие, с цел да се оправи с противокорабни ракети и се чака да се оправи по-добре против въздушни закани. Разбира се, това е изказване на хартия, защото оперативната подготвеност и действителното представянето на датчиците и оръжията не са обществено известни. Но корабът обезпечава отбрана от въздушна офанзива по време на интервенция, което значи, че не пази единствено себе си, а и други елементи в Черно море от въздушни закани.

Противно на това, което доста хора мислят, противокорабната противоракетна защита (ASMD) е доста повече от просто натискане на копчето " огън ".

На първо място, военното разузнаване би трябвало да дава доста точна информация за ракетите в ръцете на врага. Освен това оръжията и датчиците, употребявани за ASMD на кораба, би трябвало да са оперативни, да работят добре и да се поддържат изцяло. Освен това образованието на личния състав би трябвало да бъде на доста положително равнище. Тъй като корабите разполагат единствено с няколко минути, с цел да реагират след откриването на прииждаща ракета (и тук няма време за размисъл), ограниченията би трябвало да се задействат автоматизирано, което може да бъде направено единствено от добре подготвен личен състав.

" Липса на мисъл "

Първата и най-сериозна неточност на Русия в тази сериозна обстановка е отсътвието на просветеност. Като се има поради размера на ракетите, това не е оборудване, което може да се скрие елементарно, то би трябвало да е засечено от съветското разузнаване. В продължение на месец и половина Черноморският флот на Русия действаше безконтролно в обсега на това оръжие, като смяташе, че Украйна не разполага с оръжие, което може да заплаши корабите ѝ. Ако тези ракети бяха настоящи през цялото време на войната, те щяха да бъдат изстреляни по някой транспортен съд през последния месец и половина. През това време Украйна получи ракетите и ги приготви за изстрелване, а съветското разузнаване не можа да ги открие.

Неадекватни сензорни и оръжейни системи

Както бе упоменато нагоре, очакваше се крайцерът " Москва " да се оправи по-добре с ракетите " Нептун ". Няма данни крайцерът " Москва " да се е защитавал против ракетите " Нептун " при този случай. Няма данни какво се е случило на кораба по това време, само че най-малкото корабът е трябвало да открие ракетата, въпреки и късно, и да противодейства със системата CIWS, даже и да не е имал време да се отбрани с противовъздушна ракета. 

В тази обстановка първата опция е ракетата да не може да бъде открита и да не може да и бъде противодействано, даже и да бъде открита. По-конкретно, това значи, че или системата ESM на кораба не е осигурила нужното ранно предизвестие, или метеорологичният радар не е разкрил опасността, или оръдията не са били подготвени за пукотевица, макар че датчиците са наблюдавали опасността.

Ниско равнище на подготовка

На военния транспортен съд образованието на екипажа е най-същественият проблем. Трябва да се предлага непрестанно образование, защото хората, работещи на разнообразни места на кораба по време на ASMD (Anti Ship Missile Defence eng, отбрана на кораба от ракети бг.), би трябвало да реагират бързо, без да чакат команди. Това, което се случва по време на ASMD, на корабите на НАТО, е известно като реакции ZIPPO и се практикува постоянно.

Неуспехът на " Москва " да реагира на ракетата демонстрира, че на персоналния състав освен му липсва просветеност, само че и че не е квалифициран душевен и физически за това. Няма данни за изстрелването на CHAFF или примамки, за електронното заглушаване, за маневрирането на кораба и за нужните реакции с оръжия след изстрелването на ракетата, само че фактът, че толкоз кадърен транспортен съд е толкоз беззащитен против офанзива, надалеч под неговия потенциал, демонстрира, че личният състав не е добре подготвен.

Друг проблем, обвързван с незадоволителната подготовка на съветските моряци, е гасенето на пожари и оправянето с провалите. Обикновено не се чака един 12 000-тонен крайцер да бъде потънал единствено с две ракети. Дори и да бъде улучен, крайцерът най-вероятно ще бъде изведен от строя. Разбира се, мястото на поразяване с ракетите " Нептун " също е фактор. Ако са попаднали наоколо до торпедния боеприпас или ракетните установки, силата на гърмежа може да се е усилила. Такъв голям и мощен транспортен съд обаче би трябвало да бъде квалифициран за сходни сюжети. Екипажът беше евакуиран едвам няколко часа след случая, а корабът потъна на идващия ден. В тази обстановка личният състав на кораба не е бил задоволителен, с цел да потуши пожара и да избави кораба. Освен това по време на детонацията крайцерът " Москва " се е намирал близо до базата в Севастопол, което е разрешавало да се окаже външна помощ.

Тези пропуски могат да одобряват няколко форми. С приемането на повече информация за случая с " Москва " ще бъде допустимо да се разработят по-точни тълкования и да се извлекат поучения. Истината е, че унищожаването на съветския флагмански транспортен съд от  страна без флот ще влезе във военноморската история, а руснаците ще тъгуват за крайцера " Москва " дълги години.

***BREAKING*** -> Sinking: Images Reveal Once Powerful Russian Navy Ship On Fire

First analysis shows fire aft of Vulkan missiles and ahead of S-300 missiles, Possibly this is before a larger explosion

First analysis, caveats apply, OSINT
— H I Sutton (@CovertShores)
Анализът е оповестен в .

Превод Елена Николова

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР