Отдавна искам да покажа и разкажа на австрийската публика за

...
Отдавна искам да покажа и разкажа на австрийската публика за
Коментари Харесай

Донка Ангъчева: Отдавна искам да разкажа на австрийската публика за България, 24 май е добър повод

„ Отдавна желая да покажа и опиша на австрийската аудитория за България и нейната история и просвета. Мисля, че най-българският празник - 24 май е добър мотив за това ". Това разяснява пианистката Донка Ангъчева пред блога на българите в Австрия „ Меланж Булгарен " (Melange Bulgaren) във връзка идната на 25 май във Виена церемония на българската просвета и музика.

Събитието ще се състои в зала „ Брамс " на Музикферайн. То е част от артистичната самодейност на Донка Ангъчева „ Изкуството продължава да живее " и всички доходи от него ще бъдат дарени на фондация „ Заедно в час ", чиято задача е обезпечаване на еднакъв достъп до качествено обучение за всяко дете в България.

„ На сцената на Музикферайн ще излязат Владимир Ампов-Графа, Мария Илиева, Вълчан Вълчанов-Чани, Марио Николов, Теодора Митева, Людмила Коновалова, Недялко Недялков. С тях ще бъдат и сънародници, които от години се изявяват в Австрия като Даниела Иванова от Виенската филхармония, диригентът Росен Гергов. Те ще си партнират с австрийските си сътрудници Андреас Шагер, Гюнтер Гройсбьок, Цезар Сампсън, Себастиан Бру, Лидия Байч и други ", описа Ангъчева пред блога на българите в Австрия.

Събитието е под патронажа на посланичката на България в Австрия Н.Пр.Десислава Найденова-Господинова, а измежду гостите ще бъдат външният министър на Австрия Александър Шаленберг и други представители на политическия и културен хайлайф, изясни Ангъчева и разяснява: „ Вярвам, че ще се получи същински празник на изкуството, тъй като то няма народност и граници ".

По думите на пианистката австрийските актьори са доста въодушевени от плана.

„ С цигуларката Лидия Байч, която е съпродуцент на събитието, се радваме на чудесната атмосфера в екипа. Оказа се, че Цезар Сампсън и Мария Илиева към този момент са работили дружно по различен план. Певецът по този начин се ентусиазира, че предложи да пее дует с Мария на български език. Сега интензивно репетира песента „ Ако на следващия ден няма през днешния ден " и работи върху произношението си ", сподели Донка Ангъчева.

„ С Даниела Иванова, която свири на виола във Виенската филхармония, сме били повече от пет години дружно по състезания и концерти. Сега тя ще излезе на сцената дружно с Влади Ампов и Джани Вълчанов от Софийската филхармония. Всички доста се радват на това съдействие, тъй като до момента единствено са чували един за различен или са се виждали по малкия екран ", добави тя.

Ангъчева показа, че „ химията и хармонията ", която се получава сред всички, въвлечени в плана, доста я радва.

Попитана за какво е избрала да поддържа тъкмо фондация „ Заедно в час ", тя сподели:

„ За мен образованието е извънредно значимо. То е в основата на всичко. И в случай че имаме вяра, че децата са нашето бъдеще, длъжни сме да им осигурим най-хубавото допустимо обучение. Само по този начин можем да си подсигуряваме, че идващите години ще имаме знаещи и можещи младежи, които да се оправят с провокациите на новото време. Имаме потребност от учители, които да откриват и развиват гениите. Освен това е значимо всяко дете да има достъп до качествено обучение. Затова и избрах фондация „ Заедно в час ", която работи тъкмо в тази посока ".

Източник: БТА
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР