След като кабинетът отзова в сряда консула във Валенсия Пламен

...
След като кабинетът отзова в сряда консула във Валенсия Пламен
Коментари Харесай

"САЩ говорят за някакви подкупи" – Пламен Георгиев е учуден от санкциите за Пеевски

След като кабинетът отзова в сряда консула във Валенсия Пламен Георгиев, той даде изявленията за няколко медии, в които упрекна ръководещите, че уволнението му е нелегално и ще ги съди.

Бившият прокурор и някогашен ръководител на комисията за конфискация, а по-късно и на антикорупционната комисия (КРКОНПИ), беше пратен като консул във Валенсия през лятото на 2019 година от държавното управление на Бойко Борисов. Това се случи, откакто подаде оставка поради проблема с терасата на жилището му, осветлен около абсурда с евтините жилища на хората във властта. Общината откри, че навесите на покрива на кооперацията, употребен единствено от фамилията на Георгиев, са. Тогавашният министър председател като съобщи, че му е споделил да избира - или терасата, или консул във Валенсия.

Професионалната му биография като прокурор и началник на антикорупционната комисия и казусът с терасата станаха съществена тематика на интервютата на Георгиев през днешния ден, дадени явно поради желанието да си почисти името и да отхвърли рецензиите, които получи обществено преди години. Така около оправданията се чуха и няколко откровени самопризнания, да вземем за пример в изявлението му за " Нова телевизия " (вижте видео файла в края на текста).

Покрай причините, че е отхвърлен на съображение, което липсва в наредбата за дълготрайните командировки, и уверенията, че приказва добре испански, тъй като самичък си провеждал срещите в Испания, Георгиев разгласи решително, че ставало дума за реваншизъм от страна на хора със запор на имуществото и за даване на зрелища. Той обаче не пожела да спомене имената им, тъй като си давал сметка, че ще го съдят, тъй като нямал доказателства.

След като стана ясно, че няма доказателства за реваншизъм, Георгиев се опита да опровергае, че назначението му е политическо. И се получи оксиморон: " И може би тук е моментът да обясня на господин премиера, че моето предопределение не е политическо, тъй като да, аз съм назначен от политическата партия , с решение на кабинета на тази политическа партия, която е управлявала, само че такива назначения се вършат по целия свят. "

Проверката на КПКОНПИ против Делян Пеевски и санкците " Магнитски "

След изказването, че е назначен от ГЕРБ, Георгиев беше поканен да изясни изявлението си преди време, че и по какъв начин това се съотнася към оповестяването му по закона " Магнитски ".

" Ние направихме една инспекция въз основа на никаквите документи . Те не предоставиха нищо. Предоставиха медийни изявления. Ние, несъмнено, извършихме цялостна инспекция на тези медийни изявления, даже изискахме всички актове на прокуратурата и на данъчните органи, тъй че направихме всичко допустимо. Аз тогава събрах публицистите и споделих: Въз основа на тези документи, които ни се дават, против това лице няма нищо. Дайте някакви съответни доказателства! ", разгласи Георгиев. " Навсякъде, където сме получавали съответен сигнал с съответни доказателства, ние сме правили инспекция - и по господин Пеевски, и по други лица. Където сме открили нелегално добито имущество, сме внасяли искове за лишаване. "

Този отговор демонстрира, че управлението на антикорупционната комисия явно се изживява като съд. Органът има премного власт и потенциал - в него се вля финансовото разузнаване на ДАНС, звеното от Сметната палата, което следи приходите по високите етажи на властта, и комисията по конфискацията. Те разполагат с голям боеприпас от принадлежности и ни го потвърждават непрестанно, когато става дума за производства против неуместните на ръководството на ГЕРБ през последните тодини. Срещу тях комисията не чака доказателства от публицистите и сигналоподателите. Напротив - подлага ги на инспекции на имуществото им, добито в далечното минало, като ги третира за отговорни до доказване на противното и им дава дребни периоди да потвърдят с документи в свръхкратки периоди безусловно всичко, което имат. Справка производството против някогашния министър задоволително щеше да бъде Пеевски да бъде подложен на като Трайков.

Георгиев се удиви, че финансовото министерство на Съединени американски щати приказва за корупционни действия и подкупи на Пеевски и се оправда, че " в комисията в никакъв случай даже един ред не е изписан по отношение на такива действия. Ние в никакъв случай не сме уведомявани ". Впрочем точно комисията, ръководена първо от него, имаше потенциала да открие корупция преди Съединени американски щати. И нямаше потребност да бъде уведомявана или да й бъдат предоставени доказателства - длъжна беше сама да ревизира. Сигналът на БОЕЦ беше за противоречие на приходи и имущество и за средства с неразбираем генезис - все въпроси в компетентността на КПКОНПИ, в последна сметка тя тъкмо за това беше основана, с цел да хваща нелегално забогателите във властта. Вместо това се захвана с имуществото на хора, които не са в ръководството, и във връзка с тях не се оплаква че няма задоволително власт.

Георгиев дежурно се оправда с незадоволителното проверяващи пълномощия на антикорупционната комисия, към което в този момент залитат и новите ръководещи. Тези пълномощия нито са незадоволителни, нито е належащо да са повече - българските данъкоплатци и в този момент заплащат луди пари на проверяващи служители на реда, следователи, прокурори и чиновници на ДАНС - все скъпоплатени чиновници в институции с неограничени пълномощия да проверяват корупцията във властта.

Кой не откри търговия с въздействие на Борисов

Георгиев с ненаситност отговори на въпроса дали се тормози от Става дума за изтеклия телефонен диалог на някогашния министър председател Борисов с тогавашния началник на митниците Ваньо Танов, в който му подрежда да изтегли митничарите от бирената фабрика на Михаил Михов. " Хайде, прибирай ги оттова, нали поехме ангажимент да не... (...) Като съм му заречен, че няма да го окачам, няма да го окачам... ", споделя министър председателят при започване на първия си мандат.

" Значи, фактически, аз съм работил по следствие на корупцията в митниците. Никога по мое дело подобен диалог, който излезе по медиите, не е имало. Никога подобен диалог не ми е бил докладван на мен. Имаше инспекция, която се извършваше от напълно различен прокурор, мога да кажа неговото име. .. ", съобщи по Нова тв Георгиев и уточни като виновен по случая прокурора Иван Тасков.

" Изобщо и до ден сегашен не мога да си обясня за какво се свързва моето име с тази инспекция. Г-н Иван Тасков извърши инспекцията, той е решил, че няма задоволително доказателства за осъществено закононарушение, аз нямам нищо общо ", изясни Георгиев и заяви, че сега води правосъдни каузи против хора, които говорили, че е прекратил инспекцията против Мишо Бирата. Не се разбра кои са тези хора.

Твърдението на Георгиев, че е научил от медиите за подслушания диалог не е ново. Добре е обаче да се напомни, че И откакто не откри кой е, приключи производството.

Заради медийния звук беше формирана инспекция и на наличието на диалога. През 2012 година градската прокуратура отхвърли да образува дело за търговия с въздействие с аргумента, че признанието на премиера, че е споделил въпросните думи, " изразявало самокритичност към несъмнено държание ", а това не било " доказателство по смисъла по Наказателно-процесуален кодекс ". И апелативната прокуратура не откри проблем и.

По-късно и даже прикани Борисов на разпит и това провокира мъчителната му реакция. Но още веднъж не се потвърди нищо. Така и не стана ясно дали прокуратурата удостоверява казаното от Георгиев в изявление за " Медиапул " през 2013 година, в което изяснява, че чиновниците в Министерство на вътрешните работи, отговарящи за подслушването в оня миг, въобще не са му докладвали диалози сред Борисов и Танов: " До мен не е достигнало нищо. Не мога да имам подозрения в тоя или оня. Аз ви споделям какво съм прочел. Имало е доста служебни диалози, не знам дали и служителят би могъл да разбере. Тоест ние сме били филтрирани. Всеки може да ни филтрира. Първо, служителят ги изслушва и ги смъква на хартия. Ако тръгнат да се изписват на хартия записите, това ще са десетки хиляди страници. Практиката е, че диалогът не се изписва, когато се реши, че няма връзка с съответното дело. Явно някой е решил, че този диалог е несъотносим към делото за рушвет. "

" Дневник " потърси за коментар по тематиката както прокурор Иван Тасков, по този начин и Софийската градска прокуратура. Не получихме отговори. От обвиняването се ангажираха да създадат инспекция, само че с ангажимента, че ще отнеме време, защото става въпрос за остарели преписки и производства.

Незаконният заслон пазел съседа от наводняване

В изявлението за Нова тв Георгиев отвори дума и за жилището си: " Съвсем законно съм го купил със напълно законни пари. Сега съседът изпод се е наводнил, тече вода, откакто махнах навеса, който явно е имал и функционалност. Съседът в ХХI век се къпе на свещ, през " луничките " му тече вода. Може би е хубаво да отидете да го снимате по какъв начин в банята си той се къпе на свещ, тъй като му тече вода. Още преди акт 16 всички тези неща са били издигнати, има фотоси в гугъл и вие можете да седнете да ги погледнете. "

Бившият началник на строителния надзор, тъй като приключи процедурата по срутване на, беше окуражителен от Георгиев.

От община Слатина споделиха за " Дневник ", че въпросът с терасата е завършил с премахването на противозаконните обекти. Както и че е открито е, че Георгиев е купил жилището с противозаконните постройки.

Този факт обаче не трансформира събитието, че по закон нелегално издигнатото не може да се узакони от обстоятелството, че легално се придобива от нов притежател. То си остава нелегално и това би трябвало да е известно на юриста с дълъг стаж Пламен Георгиев. По същия метод общините работят против всички останали притежатели, които, умишлено или без да знаят, са придобили законно парцели, в които има противозаконни постройки.

" Ние сме хора, които ще се оправим "

На финала на изявлението си Пламен Георгиев разгласи, че не бърза да се прибира в България. " За мен и за фамилията ми разновидности за работа има доста. На този стадий евентуално няма да се прибера в България, тъй като, с изключение на всичко останало, съм татко и синът ми би трябвало да си довърши най-малко образователната си година. Ние сме хора, които ще се оправим. Мога да се осъществявам на всички места ", съобщи той.

Преди да заеме дипломатическия пост във Валенсия, Георгиев беше освободен от прокуратурата с решение на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. След оставката си в КПКОНПИ Георгиев побърза да се върне в спецпрокуратурата, като през лятото на 2019 година

Сега адвокати обясниха пред " Дневник ", че мястото му в прокуратурата не се пази и след отзоваването му няма опция да бъде назначен непосредствено в прокуратурата. Такава опция не е уредена законодателно за дипломати, само че е уредена за магистрати, заели постове в министерства, да вземем за пример.

Георгиев би могъл и да изиска да се върне на работа в КПКОНПИ, само че за някои длъжности би трябвало да бъде определен от Народното събрание. За други обаче би могъл да бъде назначен непосредствено от шефа на комисията Сотир Цацаров. Стига това да се случи преди новите ръководещи да изпълнят желанието си да разделят комисията на два органа и да сменят ръководителя й.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР