Рубриката на Дневник Предозиране започна преди години със събиране на

...
Рубриката на Дневник Предозиране започна преди години със събиране на
Коментари Харесай

Предозиране: За Русия счупването на плочата на паметника на съветската армия е "богохулство"

Рубриката на " Дневник " " Предозиране " стартира преди години със събиране на парадоксите на посланията в хода на предизборната акция през 2014 година, само че българската обществена среда, а и международната, не престават непрестанно да подават нови сюжети.

Посолството на Русия в България разяснява в профила си във " Facebook " случая със счупената от 61-годишен мъж плоча на паметника на руската войска. На плочата е изписано " На руската войска освободителка от признателния български народ ".

Според съветското посолство това е " богохулна постъпка ", а паметникът бил станал " жертва на сляпа експанзия и безпаметство ".

За следващ път формалното посланичество на Русия в България показва своята трактовка за историческите събития, а точно, че Червената войска е освободила България от нацизма, от което се прави идната стъпка, че всяко посягане върху монумент на червеноармейците е " огорчение " по отношение на " подвига " на руските воини, както и на българите антифашисти, които " дали живота си, с цел да остане българинът свободен народ и да няма място за кафявата чума в света ".

В позицията на посолството се показва неодобрение, че в България предишното се пренаписвало редовно, заличавала се ролята на Съветския съюз в успеха над нацистка Германия, демонизирало се всичко съветско, което " не можеше да докара до различен резултат, с изключение на да възпитава генерации, за които няма нищо свято ".

" Призоваваме българските управляващи неотложно да подхващат ограничения за очистване на последствията от закононарушението против паметта, наказване на отговорните и прекратяване на позорната процедура за изкривяване на общата ни история ", се упорства в позицията на съветското посолство в България.

Това се случва часове преди отбелязването на първата година от началото на войната на Русия против Украйна. Днес в Русия се отбелязва Денят на бранителите на отечеството, който във времената на Съюз на съветските социалистически републики се наричаше " празник на Съветската войска ".

Мъжът, счупил плочата, сподели пред публицисти, че го е направил като митинг против войната, като по този метод демонстрира своето отношение.

Плочата, както и самият монумент, няколко пъти са били заливани с алена багра. Паметникът на руската войска през 2021 година поради недобро градивно положение.

Паметникът на руската войска е издигнат през 1954 година Решението за построяването му е взето от Българска комунистическа партия през 1949 година, когато тя към този момент е партия страна.

Противниците на монумента акцентират, че макар оказвания от Германия напън, България, която е неин съдружник след 1 март 1941 година, не афишира война на Съюз на съветските социалистически републики, а при започване на септември 1944 година афишира неутралитет, като дава ултиматум на немските елементи да изоставен страната и стартира да ги разоръжава. Независимо от това, на 5 септември Съветският съюз афишира война на Царство България.

Изтъква се и ролята на руските войски в насилственото налагане в страната на комунистическия режим от руски вид. Подчертава се също, че не е задоволително в суверенна страна монумент на непозната войска да е ситуиран по-високо и на по-централно място от националните знаци.

През 1993 година Столичният общински съвет, тогава следен от Съюз на демократичните сили, взема решение за унищожаване на паметника. И до през днешния ден, макар че Столичната община от този момент е доминирана все от прокламиращи се за десни и антикомунистически партии (след Съюз на демократичните сили властта в столицата беше поета от ГЕРБ), решението за премахването му към момента не е изпълнено. Това се изяснява с събитието, че има сериозна опозиция към демонтажа на монумента.

През 1993 година скулпторът Любомир Далчев, взел участие в основаването на паметника, написа писмо, в което отбелязва, че паметникът не би трябвало да се извисява в центъра на столицата, а да бъде изместен на по-скромно място.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР