Вие проверили ли сте дали тези въпроси съществуват?С този въпрос

...
Вие проверили ли сте дали тези въпроси съществуват?С този въпрос
Коментари Харесай

Предозиране: "Вие проверили ли сте дали тези въпроси съществуват?"

" Вие ревизирали ли сте дали тези въпроси съществуват? "

С този въпрос Александър Бойчев, пиар на парламентарната група на " Продължаваме промяната " се опита да изясни раздразнението си от питания, основани на подправени вести за тестванията на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и заразяването му, задавани от водещите на утринния блок на " Нова тв " Виктор Николаев и Мирослава Иванова.

Тезата му за повтарянето и питането по подправени вести, които към този момент са били публично опровергани, обаче се изгуби в назидателната и неразбираема реакция, и нервозен звук и той реализира противоположен резултат - по какъв начин не би трябвало да реагира един специалист за връзки с медиите по отношение на публицистите. (видео в края на текста)

Бойчев самичък позвъни в ефира на " Нова телевизия ". Поводът беше присъединяване преди този момент на народен представител от " Продължаваме промяната ", на който са задавани детайлни въпроси за тестванията на Минчев и на които не е могъл да отговори.

След Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента в понеделник се разбра, че Минчев е с коронавирус и това наложи изолираност на присъствалите всички представители на властта. Съмнения вся и изказванието на ръководителя на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, че Минчев евентуално е бил със признаци за коронавирус преди съвета и е трябвало да вземе ограничения още тогава и че ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров също е болен. Въпроси и съмнения добави и някогашният здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. По техните мнения публицистите задаваха въпроси.

Бойчев реагира остро още с включването си в утринния блок на " Нова тв " (и комплициране на семейството му на Бояджиев) след въпрос на Николаев в какъв брой часа е взета тестът на ръководителя на Народното събрание.

" Тестът е взет след съвещанието. Това, което вършиме сега, е неприемливо. Вие задавате въпроси на депутати от " Продължаваме промяната ", които не са от компетентността им " , ядоса се Бойчев. Става дума за предходните посетители на водещите, които бяха питани по тематиката.

Водещият се опита да му изясни, че има право да задава каквито желае въпроси, само че беше пресечен с думите: " Това са внушения, вие разпространявате подправени вести. "

След това последва дрънканица, в която пиарът упрекна водещите, че настояват, че Андрей Гюров, който бил в прелестно здраве, бил заразил ръководителя на Народното събрание, и съобщи: " Вие проверявате ли си информацията? Вие не сте създали дори дребното изпитание да информирате обществото! "
И продължи с: " Вие ревизирали ли сте дали тези въпроси съществуват? "
А Виктор Николаев му отговори: " Въпросите съществуват с момента на тяхното задаване. При цялото ми почитание, ще би трябвало да свикнете да ви се задават въпроси. "
Бойчев не спря да прекъсва водещите и да приказва по едно и също време с тях, което направи още по-неясна тезата му. Той изясни, че " подправените вести са най-голямата неточност на медиите. " В последна сметка Николаев съумя да получи отговор, че Никола Минчев се е тествал вечерта в понеделник, само че не е ходил в лаборатория, а е бил посетен за взимане на тестът. Този отговор беше съпроводен с коментар: " Г-н Минчев е първият човек в страната, считате ли, че би отишъл с НСО в случайна лаборатория? "

Това принуди Виктор Николаев още веднъж да подсети на пиара, че какво смята, няма значение, а ръководещите и техните чиновници ще би трябвало да свикнат да чуват въпросите, които им се задават, и да дават отговори в точния момент.

Случката провокира мнения във форумите и обществените мрежи за непрофесионалната реакция на пиара.

По-късно денем Бойчев разгласява в профила си във фейсбук коментар, че съжалява, че си е изпуснал нервите и продължи да упорства, че се борел против подправените вести.

" Преди всичко обаче, желая да кажа, че скърбя, че изпуснах нервите си и приказвах на висок звук. Не беше належащо. Силното говорене не укрепва причините, а в противен случай - заглушава ги. Но подправените вести също заглушават. Истината заглушават ", написа Бойчев.



По мотив присъединяване на пиара на " Продължаваме промяната ", Българското сдружение за връзки с обществеността и Комисията по професионална нравственос към него разгласиха и публична позиция:

" Във връзка с присъединяване на Александър Бойчев, пиар на парламентарната група на Продължаваме промяната " в ефира на Нова телевизия тази заран, където господин Бойчев съобщи че водещите нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се вършат внушения и популяризират подправени вести, ние от Управителния съвет на БДВО и Комисията по професионална нравственос към Дружеството, в качеството си на най-голямата браншова организация сме длъжни да заявим, че:

Уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за специалността ни принцип, който е залегнал и в Софийска харта за етични връзки, подписана от всички информационни организации в страната

В своите обществени изяви и при осъществяване на отговорностите си като пиар, представители или съветници по връзки с медиите, сътрудниците следва да работят за одобряване на професионални и етични стандарти, положителните практики в специалността и възстановяване на обществената среда.

Препоръчваме на всички информационни експерти в страната и работещи в областта на връзки с обществеността, без значение от съществуването на опит и обучение в тази област, да се срещнат с хартата за етични връзки. Тя е оповестена на уеб страницата на БДВО.

Днес пиарът има основна, стратегическа и управническа функционалност във всяка организация и в обществото. Това го прави занимание, което изисква мултидисциплинарни умения и познания, които се развиват и надграждат в годините на професионален опит. PR специалността не е нито лесна, нито елементарно заменима и това става все по-видимо в света на ускорената връзка!

Поздравяваме водещите на " Здравей, България " Виктор Николаев и Мирослава Иванова за професионализма, който демонстрираха, и стандартите, които отстояват! "

И Съветът за електронни медии (СЕМ) изрази отвращение като назова, без да назова имена, държанието на пиара на " Продължаваме промяната " следващ опит за посягане върху свободата на медиите в осъществяване на публичната им задача. " Съветът още веднъж се обръща с апел към политици и общественици да положат всички старания за спазването на нормите в общественото говорене и държание по отношение на публицистите в народен ефир ", написа в позицията.



Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР