Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Предозиране: Костадин Костадинов заговори за връщане на смъртното наказание

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Рубриката на " Дневник " " Предозиране " стартира преди години със събиране на парадоксите на посланията в хода на предизборната акция през 2014 година, само че българската обществена среда продължава да подава нови сюжети.

Общественото неодобрение и всеобщите публични митинги във връзка откриха отзив в държанието и работата на депутатите. Най-напред, макар парламентарната почивка, внесоха в деловодството на Народното събрание оферти за промени в закона за домашното принуждение и Наказателния кодекс, а още същия ден ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в понеделник (7 август), на което да бъдат гласувани на първо четене текстовете. Част от тях плануват увеличение на наказванията за причинителите на телесна щета, които в този момент са до 6 години, на до 8 години.

В обществения диалог за това какви би трябвало да бъдат следствията след случая в Стара Загора се включи и водачът на прокремълската националистическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов. В своя обява във " Facebook " от 2 август той написа следното:

" След като всички сме съгласни, че би трябвало да има по-строги санкции за нарушителите, е редно да се замислим по въпроса за връщане на най-строгото наказване за тежките закононарушения. Сещате защо приказвам - за смъртното наказване ".

От написаното се схваща, че Костадинов счита да предложи такава корекция в Наказателния кодекс, наблягайки, че " в понеделник ще имаме доста да приказваме в Народното събрание ". Той дава за образец Съединени американски щати, където се ползва без спиране към този момент повече от 240 години.

 Едно мислено: Костадин Костадинов към този момент счита, че насилието не е полезност Едно мислено: Костадин Костадинов към този момент счита, че насилието не е полезност

Парадоксът в тази ситуация е, че водачът на " Възраждане " упреква вносителите на предложенията, че употребяват закононарушението в Стара Загора за политически цели, само че самият той прави безусловно същото. Защото България и да желае, не може да върне издаването на смъртна присъда.

Смъртното наказване у нас

Екзекуцията е най-тежката наказателна мярка в България от 21 февруари 1896 година до 10 декември 1998 година, когато Народното събрание приема промени в Наказателния кодекс, отменящи този вид присъди. Де факто обаче преустановяването на тази процедура датира от 20 юли 1990 година когато държавното управление на Андрей Луканов приема мораториум върху смъртното наказване В България. На същата дата 13 наказани на гибел получават втори късмет - президентът Петър Младенов издава декрет, с който заменя издадените им към този момент санкции " гибел посредством разстрел`` с отнемане от независимост. След президентския декрет съдилищата не престават да произнасят смъртни присъди, които не се извършват поради наложения мораториум.

Така, последната присъда е изпълнена на 4 ноември 1989 година - едвам няколко дни преди датата, считана за начало на демократичния развой у нас.

Оттогава до през днешния ден България претърпява обилни промени във външнополитически проект, които биха могли да окажат въздействие върху решението за вероятно връщане на смъртното наказване. В главната си част това са съображения, свързани със отбраната на главните човешки права.

Първото събитие, което би попречило за връщането на смъртното наказване, е участието на страната в Европейския съюз. Основните права в правовата рамка на Европейския съюз са обезпечени от Хартата на главните права на общността. Член 2 от този документ подсигурява на жителите правото на живот, като алинея 2 категорично загатва, че никой не може да бъде наказан на гибел, нито екзекутиран.

 Подбуждане към принуждение, закана за репресии – Подбуждане към принуждение, закана за репресии – " Възраждане " е опасност за демокрацията

България би могла да направи такава корекция в закона, само че защото от 1 декември 2009 година Хартата на главните права на Европейски Съюз е със статут на основополагащ контракт, тя би имала предимство над националните ни закони пред който и да е български съд, правейки издаването на смъртна присъда невероятно.

Второто събитие е участието на България в Съвета на Европа. Организация, която също има върховен юридически документ, утвърден от всички страни членки - Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ). Протокол №13 от конвенцията се отнася категорично до премахването на смъртното наказване при всички условия. Поради правния статут на Европейска конвенция за правата на човека и имайки поради наредбите на Конституцията, българските съдилища ще би трябвало да вземат поради върховенството на интернационалния контракт и няма по какъв начин да издадат смъртна присъда.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР