До началото на предизборната кампания има цяла седмица, но предизборното

...
До началото на предизборната кампания има цяла седмица, но предизборното
Коментари Харесай

Предизборно ритане по кокалчетата: Ръгане с лакът и "оргия с пица на кристали"

До началото на предизборната акция има цяла седмица, само че предизборното " ритване по кокалчетата " върви с цялостна мощ. Един сюжет набра скорост и още веднъж повдигна тематиката за етиката в политическите връзки, във взаимоотношенията на политиците с медиите, както и за отношението на самите медии към партийните и фигури.

Задочният разговор на Борисов и Петков

В сряда някогашните министър председатели Кирил Петков и Бойко Борисов влязоха в поредна словесна битка, щедро отразена в медиите.

Първо, откакто второинстанционен съд да разгласи ареста му през март за противозаконен, и упрекна предшественика си в корупция и закононарушения. " Това решение (за ареста - бел.ред) е взето на една оргия с доста уиски, бяло вино, пица на кристали. И заря поръчали. С единствена задача, да ме изведат пред децата! ", съобщи Борисов, препращайки към поредност от изявления в жълти уеб сайтове по адрес на Петков.

Малко по-късно за половин милион лв. обезщетение поради обвиняванията за дейностите на държавното управление по газовите доставки към България. " Омръзна ми да чувам всичките му неистини за медиатори, комисиони, за всевъзможни клюки, каквито той непрестанно приказва на всички места. Време е да спрем тези остарели лъжци с техните мутренски похвати ", сподели той.

В четвъртък заран по " Нова телевизия " е заложен въпрос на някогашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев за изказванията на Борисов за " пиците с кристали ", а той дава отговор: " Не мога да приема този вид говорене. Не мисля, че е редно да се замеряме с този вид обвинявания. Този вид говорене би трябвало да остане в предишното на българската политика. "

Ръгал ли е Петков публицист с лакът

И до момента в който размяната на тежки думи към този момент минава в графата " Всекидневние ", вниманието беше трансферирано върху физически конфликт, този път сред политик и задаващ въпроси кореспондент.

В края на дописката си за желае на Петков против Борисов в сряда заяви, че Петков е сръчкал с лакът в ребрата журналиста Николай Караколев от уеб страницата " Неудобните ".

" Той (Караколев - бел. ред.) го пита за абсурда на деня, който гласи, че " Продължаваме промяната ", макар че приказват за диверсификация от " Газпром ", са купували съветски газ от " Газпром " посредством две дъщерни сдружения на съветската компания в Румъния и Швейцария на много по-скъпи цени. Попита го също дали " тайната " му любовна връзка с Лена Бориславова и развалянето на годежа ѝ са повода тя да напусне листите на " Продължаваме промяната ", написа " Епицентър ".

По-късно Караколев разгласява в YouTube въпросното видео. От него се вижда, че Петков прави опит да приказва пред репортерите на няколко телевизионни канала за желае против Борисов, а Караколев неведнъж го прекъсва на всеослушание (след 1:27 мин. във видеото).



При репликата: " Г-н Петков, кажете за парапета, за Лена Бориславова кажете... Не ме блъскайте! " се вижда, че някогашният министър председател прави придвижване с рамо към питащия. Кадърът е сниман по този начин, че не се вижда лакътят му, а е мъчно да се реши и дали придвижването е непринудено, или е в отговор на прикосновение преди този момент. След това Петков споделя: " Извинявайте! Не, не, не! ".

Питащият се оплаква, че всички са видели по какъв начин някогашният министър председател го блъснал с лакът. След като получава поредност вулгарни въпроси за Лена Бориславова, Петков му дава отговор: " Може ли? Не стига, че Вие ме бутнахте " и пренебрегва настояванията му да получи отговор.

Случката е уместно отразена в жълтите медии.

За отговорността на политиците

" Дневник " изпрати въпроси на пресцентъра на " Продължаваме промяната " дали е имало непремерена реакция на някогашния министър председател и в случай че да, на какво се дължи и поднесено ли е опрощение. До публикуването на текста отговор не беше получен.

Като политик някогашният министър председател би следвало да не си разрешава да реагира със мощ, без значение дали е бил предизвикан, или не. И макар че в самото видео се чува, че Петков споделя: " Извинявайте ", в случай че е работил предумишлено, това е неприемливо.

Публичните фигури са по-малко предпазени от останалите жители, когато става дума за рецензии против тях, в това число и при нахлуване в персоналното им пространство. В същото време би трябвало да се има поради и отговорността на представителите на всички средства за информация - рецензии не значи клевети, неистини и обиди - те са оттатък границата на свободата на словото и за тях има сформира в Наказателния кодекс.

За публицистите и каква им е работата

В сюжета се намеси и Слави Трифонов, водач на " ИТН " - партия, която първо беше съдружен сътрудник на Кирил Петков в ръководството, а по-късно провокира свалянето на държавното управление му. В две следващи изявления в профила си във " Facebook " в четвъртък водачът на " ИТН " се възмущава от досегашните си сътрудници във властта, а също и от публицистите и от тяхното отношение към случката от предходния ден.

" Ако задаваш неуместни, провокативни въпроси на измамниците от " Продължаваме промяната " - получаваш лакът в корема ", написа в първия пост на Трифонов, който е в открита война с партията на Кирил Петков.

Няколко часа по-късно той се скара и на публицистите за това, че не реагирали на случката, за която загатва без да дава никакви обяснения. Трифонов назовава публицистите " сътрудници " с аргумента, че като водещ на телевизионно шоу е взел хиляди изявленията и има " достойнството и правото " да се обръща по този начин. Той показва отвращение, че в случай че бил на мястото на Петков и ръгал с лакът публицист, всички щели да му скочат, а въпросът да стигне чак до Брюксел.

" Дали вие щяхте да имате такава блага, щадяща, компромисна и съвсем нежна реакция по отношение на мен, каквато, неизвестно за какво, имате към Кирил Петков? Искам да ви попитам - почтено, кажете, каква е разликата сред мен и Кирил Петков? ", пита медиите шоуменът и партиен водач. Сходна теза развива от седмици и Бойко Борисов - че медиите не насочат към премиера острите въпроси, които задавали на него, въпреки съгласно авторитетни интернационалните организации таман ръководството на Борисов имаше в България.

В мненията консуматори на " Facebook " припомниха на Слави Трифонов, че самият той преди близо две десетилетия беше участник в грозна сцена със своя колежка - Албена Вулева на медиен фестивал в Албена.

За създателя на провокиралото звук видео не се знае доста, макар че по личните му думи работи в медиите от 15 години. На страницата на уеб страницата му не може да се откри информация нито за действителния притежател на медията, както изисква законът, нито кой го ръководи, кои са членовете на публицистичния екип, както и данни за контакт с редакцията. Николай Караколев е работил за малкия екран на " Атака ", а съгласно визитката в Youtube канала му е бил сътрудник на още няколко малките екрани - " Нова телевизия ", " Канал 3 ", " Ринг Бг ", " Про Бг ", " Евроком " и " Ре тв ". Посочва, че е работил " във вестниците " Народно дело " и " Позвънете ", и няколко уеб страницата ". В канала му последните видеа са отдадени на това да задава въпроси за. Любопитно е, че Караколев е един от битите от до през днешния ден незнайните

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР