След като 30 години Дания стоеше извън общата отбранителна политика

...
След като 30 години Дания стоеше извън общата отбранителна политика
Коментари Харесай

Дания провежда референдум заради руската агресия срещу Украйна

След като 30 години Дания стоеше отвън общата отбранителна политика в Европейски Съюз, референдум в сряда ще реши дали това изключение да отпадне след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес, заяви БНР.

Очаква се над 65% от гласоподавателите, чийто брой е към 4,3 милиона, да поддържат отпадането на изключението, сподели последно изследване на публичното мнение, оповестено в неделя. Анализаторите обаче са по-предпазливи поради предстоящата ниска изборна интензивност в Дания, която постоянно споделя " не " на задълбочаване на интеграцията с Европейски Съюз, за последно през 2015 година Премиерът Мете Фредериксен прикани датчаните да гласоподават на последния ефирен спор в неделя.

" Вярвам от цялото си сърце, че би трябвало да гласуваме с " да ". Във време, когато се нуждаем от борба за сигурността в Европа, ние би трябвало да сме по-обединени с нашите съседи ", сподели тя. Дания е член на Европейски Съюз от 1973 година, само че не разреши да бъдат трансферирани повече пълномощия на Брюксел през 1992 година, когато 50,7% от датчаните отхвърлиха Договора от Маастрихт – основополагащия контракт на Европейски Съюз. За влизането му в действие той трябваше да бъде утвърден от всички страни членки. А с цел да бъдат уверени датчаните, Копенхаген контракти серия изключения и на идната година гласоподавателите го утвърдиха. Оттогава Дания е отвън единната европейска валута – еврото, което бе отхвърлено на референдум през 2000 година, както и отвън общата политика на Съюза в правораздаването, вътрешните работи и защитата.

Оставането отвън общата отбранителна политика значи, че скандинавската страна, която е измежду основателките на НАТО, не взе участие във външната политика на Европейски Съюз, когато става дума за защита, и не дава бойци за военни задачи на съюза. Дания е единствената страна, договорила изключение за защитата, въпреки че Малта в действителност също е отвън тази обща политика. Копенхаген е употребявал правото си на изключение 235 пъти за 29 години, сочи статистика на европейски мозъчен концерн. Премиерът Фредериксен насрочи референдум единствено две седмици след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, откакто реализира съглашение с множеството партии в Народното събрание на Дания. Същевременно разгласи и проекти за увеличение на военните разноски до 2% от Брутният вътрешен продукт, в сходство с условията на НАТО, до 2033 година Тласък за сходен ход бе решението на Берлин внезапно да усили военните разноски. Германия е най-близкият съдружник на Дания, дружно със Съединени американски щати.

Единадесет от 14-те датски партии в Народното събрание настояха гласоподавателите да гласоподават с " да " на референдума за отпадане на изключението. Общо те имат над три четвърти от депутатите. Две крайнодесни евроскептични партии – Датската национална партия и Новата десница, както и извънредно лявата Обединена листа приканиха да се гласоподава с " не ". Един от главните им причини е, че появяването на обща европейска защита ще стане за сметка на НАТО, която е крайъгълен камък в защитата на Дания от основаването на организацията през 1949 година След като Финландия и Швеция наскоро се отхвърлиха от десетилетната си политика на боен неутралитет и подадоха молби за участие в НАТО, както и след референдума в Дания, трите страни внезапно могат да се окажат по едно и също време в НАТО и в Европейската отбранителна политика. Резултатите от допитването се чакат към среднощ българско време в сряда. Гренландия и Фарьорски острови, които са самостоятелни области на Дания и не са част от Европейски Съюз, не вземат участие в референдума. През декември 2015 година датчаните споделиха " не " на задълбочаване на съдействието с Европейски Съюз в по полицейските въпроси и сигурността поради опасения, че могат да изгубят суверенитет по имиграцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР