Бях в средното училище, когато на 28 април 2004 г.

...
Бях в средното училище, когато на 28 април 2004 г.
Коментари Харесай

Случаят Абу Гариб е важен крайъгълен камък за правосъдието

Бях в междинното учебно заведение, когато на 28 април 2004 година CBS News за първи път направи обществено притежание призрачните фотоси от пандиза Абу Гариб в Ирак. Не мога да си спомня по какъв начин тъкмо се почувствах тогава, като се изключи че беше необикновено тъмен миг, който раздруса всички. Това ме е запомнило и до през днешния ден.

Почти 20 години по-късно се озовах в съда, гледайки същите шокиращи фотоси на мъже, чиито лица са скрити под груби качулки. Но този път мъжете, измъчвани на тези фотоси, не бяха безименни и безлични. Гледах един оживял от Абу Гариб да свидетелства от Ирак посредством видеовръзка и се ръкувах с различен отвън съда, на 20 минути от столицата на нацията, където бяха взети решения, трансформирали живота им.

Бяха две седмици преди 20-ата годишнина от абсурда в Абу Гариб, когато гражданският развой на Ал Шимари против CACI най-сетне стартира. Присъствах като наблюдаващ от Центъра за жертви на изтезания, който търси отговорност за изтезанията, осъществени от Съединените щати.

Този случай, повдигна...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР