След жалба на Антикорупционния фонд (АКФ) и сенаторът в Чешкия

...
След жалба на Антикорупционния фонд (АКФ) и сенаторът в Чешкия
Коментари Харесай

Прокуратурата ще разследва Ахмед Доган покрай сделката за ТЕЦ Варна

След тъжба на Антикорупционния фонд (АКФ) и сенаторът в Чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт, Апелативна прокуратура София (АП) анулира отхвърли на Софийска градска прокуратура (СГП) да се проверява продажбата на „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД на компания, следена от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, оповестиха от неправителствената организация " Антикорупционен фонд ".

Апелативна прокуратура постановява, че инспекцията на СГП е непълна и не е „ даден отговор на всички изложени данни в сигнала на Вагенкнехт “. АП анулира постановлението за отвод за следствие на СГП като „ погрешно и незаконосъобразно “ и връща преписката на СГП за осъществяване на дадените инструкции.

„ Постановлението на Апелативна прокуратура удостоверява изложените в жалбата АКФ доводи, че СГП на практика е неглижирала данните за съществени нередности при продажбата, употребата и обезпечаването на леден запас в тази ситуация Топлоелектрическа централа „ Варна “, декларира адв. Лора Георгиева от АКФ.

Първият сигнал до прокуратурата на АКФ и инж. Вагенкнехт е от ноември 2019 година и сигнализира за съмнителни условия към продадената в края на 2017 година „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД. Тогава държавната чешка компания ЧЕЗ продава централата на дребната компания „ Сигда “ ООД, благосъстоятелност на децата на Данаил Папазов (министър на превоза в държавното управление на Орешарски) без никакъв предходен опит в енергетиката. ЧЕЗ, вложила в централата минимум 306 милиона евро, я продава на загуба - за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличия и прилежащо пристанище със стратегическо значение - „ Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово “. Официалната причина за съмнително ниската продажна цена е неприятното техническо положение на централата и невъзможността ѝ да работи и носи облага при съблюдаване на екологичните правила.

Три месеца след продажбата, Топлоелектрическа централа " Варна " като с магия взема решение екологичните проблеми, които стоят в основата на прекъсването и продажбата ѝ. По обществените изказвания на управлението ѝ тя към този момент има едни от най-хубавите екологични индикатори измежду електроцентралите в България. В същото време, според тръжна документи от 2019 година, направена от управлението, най-модерният блок на централата е избран като „ неуправляем “. Светкавично след промяната на собствеността, е стартирана и пристанищна активност, като през август 2018 година „ Пристанище Топлоелектрическа централа " Езерово “ е лицензирано и функциониращо пристанище.

Месеци след продажбата, свързаната с някогашния транспортен министър и дълготраен началник на Пристанище Варна Данаил Папазов компания „ Сигда “ ООД, е добита от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. На 07.08.2018 година Ахмед Доган придобива 70% от капитала на „ Сигда “ ООД против незнайна цена. Малко по-късно топлоцентралата стартира да получава милиони лв. от българската страна, с цел да служи като „ леден запас “ на българската енергетика.

Видно и от Постановлението на Апелативна прокуратура, през 2016 година и 2017 година няколко инспекции на място от Агенцията по приватизация, министърът на околната среда и водите, и министърът на енергетиката са открили, че към този миг централата не работи и не са подхванати дейности за екологизацията ѝ. В същото време, екологизацията на централата, в сходство с европейското и национално законодателство е била наложително изискване за употребата ѝ.

Въпреки тези обстоятелства, изложени в сигнала на АКФ и сенатор Вагенкнехт, СГП отхвърля да стартира следствие и заключава, че няма даже и подозрения за осъществени закононарушения. По сходен метод прокуратурата заключава, че няма данни за пране на пари, защото по информация на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) няма данни за прехвърляния сред свързани лица при придобиване на „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД. Няма данни ДАНС да е направила инспекция на договорката сред ЧЕЗ и „ Сигда “, нито на идващите покупко-продажби няколко месеца по-късно, при които господин Ахмед Доган придобива 70 % от „ Сигда “ ООД, в случай, че участващите в тези покупко-продажби лица несъмнено са свързани лица между тях.

В постановлението си АП удостоверява, че постановлението на по-долната инстанция оставя голям брой основни неизяснени въпроси:

- Какво е техническото положение на Топлоелектрическа централа „ Варна “ преди и след продажбата от ЧЕЗ на „ Сигда “ ООД? Функционирала ли е централата и произвеждала ли е електричество? Ако да, на какво съображение и с какво гориво? Бил ли е решен казусът с покриването на екологичните правила, по кое време и по какъв метод?

- Спазвала ли е централата отговорностите си по контракта за леден запас с българската страна, по който единствено за 2018 година е получила минимум 28 млн. лв.?
- Налице ли са данни за трансфер на обилни средства сред свързани лица при подписване на договорката сред ЧЕЗ и „ Сигда “?

- Раздавани ли са дивиденти на акционерите на Топлоелектрическа централа „ Варна “ за 2017 година, на кои лица, в какъв размер и платени ли са съответните налози?

- Продали ли са Станислав Папазов и Ивелина Папазова дялове от капитала на „ Сигда “ООД на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и на каква стойност? При продажбата налични ли са документи, удостоверяващи произхода на средства за придобиването на съответните дялове?

Апелативната прокуратура е дала инструкции за разпит на притежателите на „ Сигда “ ООД, както и на представител на управлението на ЧЕЗ в България.

„ Постановлението на АП за връщането на преписката по случая Топлоелектрическа централа „ Варна “ в СГП отваря опция българските жители да получат отказаното им до този миг действително следствие на случай на подозрения за съществени злоупотреби, свързани с вероятно укриване на налози и пране на пари, освен това с присъединяване на видни политически персони като доктор Ахмед Доган, Данаил Папазов и техни близки роднини “, разяснява Бойко Станкушев, шеф на АКФ.

„ Ще следим деликатно институционалните дейности на Софийска градска прокуратура оттук насетне и ще създадем всичко по силите ни тази опция да не бъде за следващ път пропусната. “



Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР