След изнесените планове на БрюкселСтраните ще търсят преработване на пазарните

...
След изнесените планове на БрюкселСтраните ще търсят преработване на пазарните
Коментари Харесай

ЕС в спор за излизане от енергийната криза

След изнесените проекти на Брюксел
Страните ще търсят преправяне на пазарните механизми

Франция бута нуклеарната енергетика на напред във времето

Европейските водачи ще обсъдят в края на идната седмица ограниченията, които Еврокомисията утвърди за подкрепяне на семействата и бизнеса поради рекордния скок на цените на електрическата енергия.

Европейската комисия предложи в сряда да бъде предоставена незабавна помощ за енергийно бедните посредством ваучери или отчасти заплащане на сметките за ток, като за задачата се употребяват приходите от търговията с въглеродни излъчвания. Това е част от набора от принадлежности, които Комисията предлага в кратковременен проект за справяне с високите цени на силата. В него се планува и краткотрайно отсрочване на заплащането на сметките, както и краткотрайно понижаване на данъчните ставки за уязвимите семейства.

Първоначалната концепция на Европейска комисия да показа лист с ограничения, които националните държавни управления могат да подхващат в помощ на по-бедните семейства, остана на назад във времето, откакто редица държави-членки използваха мотива, с цел да обявяват хрумвания за смяна на енергийната политика на Европейски Съюз като цяло.

Франция упорства за ново ценообразуване и делене на цените за газ и електрическа енергия, като се подчертава върху развиването на нуклеарната енергетика.

Две трети от електрическата енергия във Франция идва от нуклеарните централи, които създават на ниска цена ток. Испания поддържа концепцията, Европейски Съюз да купува централизирано газ за 27-те, а Полша упорства за следствие, дали високите цени не се дължат на спекулации и понижени съветски доставки.

Според блиц разбор на Германския стопански институт незабавно би трябвало да бъдат понижени налозите и таксите, с които се полза електрическата енергия. Средно в Европейски Съюз данъците са в размер на 40 %.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР