Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският

...
Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският
Коментари Харесай

Илияна Йотова към българи в чужбина: В Родината сме по-силни с всички вас

Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се организира Българският национален събор „ Нишка от корен " с участници от цяла Германия, прилежащи страни и България.

Няма дребна България, има една България и тя е нашата Родина. Няма по-свиден от нейния облик, който носим надълбоко в сърцата си. Този облик ни прави мощни и горди българи. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия вързоп. Ние в България сме по-силни с всички вас. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в немския град Мюнстер четвъртото издание на Българския национален събор „ Нишка от корен ".

Съборът, който се организира под патронажа на вицепрезидента, събра участници от цяла Германия, прилежащи страни и България. Организатор на събитието, което разпространява българската просвета и обичаи, е Българско културно съдружие „ Малката България ".

Илияна Йотова благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България. „ Макар че от ден на ден българчета се раждат в чужбина, с помощта на откровени родолюбци като вас се съхраняват и популяризират българският дух и българските обичаи. Така ще пребъде България ", акцентира в приветствието си вицепрезидентът.

„ В навечерието сме на най-българския, най-светлия и най-обединяващия празник 24 май. Преди 11 века в България се сътвори писменост, на която през днешния ден пишат над 300 млн. души по света. България популяризира към целия славянски свят нематериалност и словесност. Българите са единствените в Европа, родени от перото, словото и писмеността. Няма различен народ със собствен химн за буквите, с празник на своята словесност и просвета ", уточни Илияна Йотова.

Тя посочи, че тази велика история ни прави наследници на голямата духовна територия България. Вицепрезидентът благодари за дейната активност на българските сдружения зад граница и на българските неделни учебни заведения.

По-рано Илияна Йотова се срещна с представители на локалната власт в Мюнстер, пред които изрази благодарност за поддръжката за българската общественост да пази своята еднаквост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР