След доста натоварената 2021 г. пазарът на IPO до голяма

...
След доста натоварената 2021 г. пазарът на IPO до голяма
Коментари Харесай

10-те най-очаквани IPO през следващата година

След много натоварената 2021 година пазарът на IPO значително пресъхна през последните 12 месеца. Постъпленията от първоначални обществени предлагания тази година са намалели с 93% към края на ноември, съгласно президента на Нюйоркската фондова борса.   Но през 2023 година тази суша може да завърши, написа Fast Company.   Волатилността, която накара доста компании да дадат пауза на дебюта си през 2022 година, към момента е мотив за безпокойствие, само че ръководителите на огромните тържища споделят, че чакат това да се промени през 2023 година, изключително във втората половина на годината.   Само на борсата Nasdaq има към 200 компании, които се чака да станат обществени. NYSE от своя страна не дава прогноза, само че без значение от това къде вършат своя дебют, някои IPO са по-очаквани от останалите. Ето взор върху фирмите, които пазарните специалисти ще държат под око през 2023 година  STRIPE   Вероятно най-чаканото IPO за втора поредна година. Оценката на Stripe доближи 95 милиарда $, откакто при последния кръг на финансиране при започване на 2021 година събра 600 милиона $.    Някои вложители имаха вяра, че компанията за платежни услуги може да направи едно от най-големите обществени предлагания на всички времена. През юли Stripe понижи оценката си до 74 милиарда $, отразявайки с това изменящите се пазарни настроения, и редуцира 14% от работната си мощ тази година.  Това обаче не потушава вълнението на вложителите.   REDDIT   През по-голямата част от годината колосът на обществените медии чака подобаващия миг да скочи на пазара, само че доста наблюдаващи считат, че това ще стане в края на 2023 година Reddit подаде документи за IPO през декември 2021 година, съобщавайки за оценка от 15 милиарда $, и се очакваше да стане обществена през март, само че беше възпряна от срутва на пазара. Fidelity понижи прогнозната стойност на своя дял в Reddit с една трета през май и огромното очакване беше удължено (въпреки че Fidelity отдръпна тежките си прогнози през идващия месец, увеличавайки предстоящата стойност на своя дял с 6,5%.) 

INSTACART Подобно на Reddit, Instacart,  която ръководи услуга за доставка на хранителни артикули в Съединени американски щати и Канада, почувства удара от намаляването на оценката на Fidelity предишния май - отражение както на софтуерния пазар, по този начин и на свиващото се след пандемията търсене на нейните услуги. С настояща оценка от 24 милиарда $ обаче, към момента е евентуално да продължи напред с проектите си за IPO.   DISCORD   Въпреки че не е оповестила проекти за обществено предложение, решението на компанията през 2021 година да приключи договарянията с Microsoft за придобиване на стойност 10 милиарда $ сигурно сочи към планувано IPO. Компанията беше оценена на 15 милиарда $ в края на 2021 година, само че Fidelity смъкна оценката с 32% надолу през юни, защото софтуерните акции продължиха да страдат. Любимият на геймърите информационен инструмент в последно време отбелязва внезапен скок в потреблението (до 150 милиона дейни консуматори месечно) и неотдавна започва платени абонаменти за основатели на наличие.  

IMPOSSIBLE FOODS   Популярността на компанията за растително месо, което има усет, непосредствен до говеждото, понижа, само че тя към момента може да се похвали с оценка от 10 милиарда $. Данните за растежа ѝ ще бъдат от основно значение за тези, които чакат нейното IPO, до момента в който съперникът ѝ Beyond Meat към този момент се търгува обществено.   TRIPACTIONS   Пандемията беше съвсем съдбовна за платформата, която ръководи пътуванията и разноските на бизнеса, употребявайки машинно образование и изкуствен интелект, само че възобновяване на туристическата промишленост докара до нейното мощно завръщане. Толкова мощно, че TripActions в последно време прави опити да придобие други компании за ръководство на пътувания. През септември 2022 година тя подаде заявление за IPO с оценка от 12 милиарда $, само че не уточни график за излизане на борсата.  

SERVICETITAN   Софтуерната компания в началото подаде документи за обществено предложение през януари тази година, само че от този момент не е подхванала никакви дейности. ServiceTitan, която оказва помощ на фирмите за домашни услуги да рационализират интервенциите си и да подобрят обслужването на клиентите, беше оценена на 9,5 милиарда $ през юни 2021 година
MOBILEYE   Intel разгласи проектите си да направи обществено притежание израелската компания за самостоятелно шофиране предишния декември. Планът беше това да стане доникъде на тази година, само че... добре, проектите се трансформират.   Основана в Йерусалим от Амнон Шашуа и Зив Авирам през 1999 година, Mobileye е една от най-успешните софтуерни истории на Израел, като съгласно някои отчети компанията може да бъде оценена на повече от 50 милиарда $. Изпълнителният шеф на Intel сподели пред CNBC, че продажбите на подразделението са се утроили, откогато Intel пое контрола, с съвсем 1 милиард $ доходи предходната година.

TURO   Компанията за шерване на коли беше първата, която разгласи желанията си да стане обществена през 2022 година, само че натисна спирачките, до момента в който пазарите се понижаваха. TURO обаче продължи да разкрива своите финансови данни, акцентирайки, че към момента е в развой на работа по дебюта си.  SAVERS/VALUE VILLAGE   Докато потребителите се стремят да спестят пари, веригата магазини за втора ръка означи скок в бизнеса си. Това е най-големият оператор на такива магазини в Съединени американски щати и Канада с повече от 300 обекта. Компанията даде поръчка за IPO още през 2021 година, само че към момента не е натиснала спусъка. За финален път актуализира заявката си през май, съобщавайки, че се надява да събере 250 милиона $, като стане обществена.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР