След анализи предстои изготвянето на изцяло нов Закон за устройство

...
След анализи предстои изготвянето на изцяло нов Закон за устройство
Коментари Харесай

Променят ключов закон у нас

След разбори следва правенето на напълно нов Закон за устройство на територията в сегашния мандат, сподели в Ямбол ръководителят на парламентарната Комисия по районната политика, благоустройството и локалното самоуправление Настимир Ананиев. В съдружното съглашение са заложени и бързи промени по належащи точки в закона. За задачата стартират приемни във всички регионални градове, на които жителите да слагат съответни законови проблеми и да посочат пропуски, изясни Ананиев след първата такава среща в Ямбол.

По думите му, в комисията има подадени сигнали за " локални феодални модели " - кметът, основният проектант и ръководителят на Общинския съвет работят в синхрон и не съблюдават законодателството. Друг образец, съгласно депутата, е нелегално строителство, за което общинското управление е наясно, само че не подхваща безусловно никакви дейности. Подобни сигнали са подадени от Сливен и Пазарджик. Архитект от Ямбол е алармирал, че по настоящата Наредба 4 условията за високи и ниски здания са идентични. Визията на идните законови промени цели облекчение на бизнеса и унищожаване на бюрокрацията, означи ръководителят на парламентарната комисия.

Ананиев добави, че би трябвало да се върви с съответни и дребни стъпки към децентрализация. В момента има доста общини в страната с население, което единствено попада по адресна регистрация, а на процедура хората живеят другаде. Броят на жителите е основен фактор за кандидатстване за европейски средства. Подобряването на живота на хората - като качество, е допустимо единствено с една добре премислена районна политика, разяснява депутатът.

Той добави, че окончателните данни от преброяването на популацията в страната ще дооформят картината. Може да бъде въведено ново райониране, с сливане на общини или области, само че това ще се случи след правенето на подробни разбори, съобщи Настимир Ананиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР