След 6 месечна пауза заради по-ниските цени на електроенергийния пазар,

...
След 6 месечна пауза заради по-ниските цени на електроенергийния пазар,
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Бизнесът отново ще има компенсации за тока; Безплатни солари в София

След 6 месечна пауза поради по-ниските цени на електроенергийния пазар, българските компании още веднъж ще получат обезщетения във октомврийските си фактури за ток. Причината е, че междинната цена на силата през предишния месец е над избрания от страната таван от 200 лева на мвТч, над който разноските на бизнеса се покриват. В случая междинната борсова цена е била към 213 лева мВтч, което значи, че консуматори ще получат по 13 лева за всеки мегаватчас, който са консумирали.

Схемата с обезщетенията важи до края на годината и все още няма изясненост дали ще бъде удължена и през 2024-а. Това може да стане при разискването на бюджета за идната година, като по информация на " Капитал " има настроения измежду депутатите от ръководещото болшинство мярката да остане под една или друга форма. Като цяло обаче Европейски Съюз предложи сходни схеми за подкрепяне да бъдат отстранени, защото оказват отрицателно въздействие върху енергийния бранш и лимитират вложенията в енергийна успеваемост. Това е по този начин тъй като бизнеса няма тласъци да усъвършенства разноските си, когато за това се грижи страната.

Иначе част от измененията в Закона за силата от ВЕИ доведоха до отпадане на от дребните ВЕИ за лични потребности.

А " Газпром " търси. За " Капитал " от бранша на горивата разясняват, че главен проблематичен миг може да се окаже търсената цена, която съгласно разнообразни информации стига до 80 млн. евро. В същото време от самото сдружение не дават отговор на значимите въпроси за какво си потеглят от България.
Реклама Какво се случи
още веднъж поема стремително нагоре, като съгласно КЕВР нарастването за новия месец ноември е с 36%, което е най-голямото за 2023 година Всъщност това даже е първият осезателен растеж при газа, защото през първата половина цената единствено се намалява, а през последните месеци беше към 60 лева на мВтч. Само че този растеж може да се окаже много подвеждащ за пазара на синьо гориво в Европа и какво ни чака през идната зима.
Ако сте пропуснали:
Как е допустимо разноските на българския енергиен холдинг за обезценки да са общо 1.13 милиарда лева при едвам 527 млн. лева година по-рано.. Въпросът в действителност не е толкоз комплициран поради, че холдингът е супер ликвиден и е буфер за всички енергийни и финансови проблеми в страната.

с немското държавно управление за държавни гаранции за 15 милиарда евро
И още:
Проблемите с индустриалния потенциал и произвеждане на Европа е все по-належащ. В тази връзка тактика за подкрепяне на локалната промишленост. Той натъртва, че е основно страната да поеме по-голяма роля в подпомагането на фирмите, защото в противоположен случай известна част от производството може да бъде изнесена отвън страната.
Реклама
Европейските складове за газ са на процедура цялостни от седмици насам. Но това не взема решение целия проблем с нужните количества за зимата. Заради това европейските енергийни компании насочват от природен газ в Украйна, защото хранилищата на Европейски Съюз наближават оптималния си потенциал.
Зелена сила:
София възнамерява да обезпечи гратис дребни солари с мощ до 4 kW, които да се инсталират върху покривите на еднофамилни жилищни здания. От предлагането ще могат да се възползват избрана група семейства - единствено тези, които са заменили печките си на дърва и въглища с климатици (термопомпа въздух-въздух) по предходни стратегии на общината. Като повече информация за търговете и точните критерии, както и параметрите, може да намерите.

. С тях компанията за споделена градска подвижност към този момент оперира с 350 велосипеда.
Свързани публикации Цената на газа пораства с 36% за ноември, само че това може да е неверен сигнал за зимата 1 ноември 2023, 18:08 Излишната сила от ВЕИ за лични потребности към този момент се продава на борсата 1 ноември 2023, 11:38 Седмични вести за енергетика: 500 млн. лева капитал инжектира страната в новия блок в АЕЦ " Козлодуй " ; Интервю с Асен Василев за таксата на съветския газ 30 октомври 2023, 10:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР