Слави Трифонов твърди, че партията му напуска коалицията заради политиката

...
Слави Трифонов твърди, че партията му напуска коалицията заради политиката
Коментари Харесай

Защо Има такъв народ напуска коалицията

Слави Трифонов твърди, че партията му напуща обединението поради политиката на премиера към Северна Македония и поради метода, по който се харчат парите на страната. Кирил Петков обаче има друга версия - Има Такъв Народ саботират битката с корупцията и желаят да изхарчат милиарди непрозрачно. Кое е вярното?

До през вчерашния ден те бяха сътрудници, най-малко на хартия, а през днешния ден към този момент наподобяват като врагове.

Лидерът на "Има подобен народ " (ИТН) Слави Трифонов сподели в сряда, че и поставя завършек на досегашната коалиция. Той уточни като аргументи политиката към Скопие и бюджетната политика на представителите на "Продължаваме смяната " (ПП) в държавното управление. Ръководството на "Продължаваме смяната " отговори с обвинявания в попречване на промените и корупция от страна на Има Такъв Народ.

В изказване, излъчено в персоналната му Facebook страница и по партийната 7/8 TV, Трифонов упрекна премиера Кирил Петков в "национално изменничество " във връзка с Северна Македония и в политика, водеща България до банкрут. Той сподели, че това са аргументите да "изтегли " министрите си от държавното управление.

Петков твърди друго - че от Има Такъв Народ са саботирали измененията, които обединението се пробва да направи в антикорупционната комисия, и че министър от квотата на Трифонов е изискал "безпрецедентно нарастване " на бюджета на своето ведомство, с цел да раздаде пари на компании, "близки до ГЕРБ ".

Политическа партия опроверга обвиняванията на Има Такъв Народ за непрозрачно харчене с планове, оповестени от финансовото министерство. Премиерът сподели, че няма да няма да вземе решение за политиката към Скопие без необятно единодушие. Има Такъв Народ от своя страна дефинира изказванията на Петков за неистини.

Кой какво твърди и кои са известните обстоятелства в тези изказвания?
Какво твърди Трифонов
В своето изказване в сряда водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов открои две съществени аргументи за напускането на обединението – тематиката Северна Македония и финансовата политика на държавното управление. Обвиненията му бяха, че от една страна от Политическа партия са "захвърлили " националните ползи по отношение на Северна Македония , а от друга, че министрите от партията водят страната "към банкрут " .

"Продължаваме смяната " отхвърлят и двете обвинявания.

"Национално изменничество "

Напрежението сред между двете обединения по първия въпрос – този за Северна Македония , не е ново, а се натрупа от месеци. Трифонов упреква Кирил Петков, че е заречен на европейските водачи, че ще вдигне ветото, наложено от България върху договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС), и прави "всичко допустимо това да се случи ".
Това се назовава най-простичко - национално изменничество
"Македония е значима част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взема еднолични решения срещу волята на българския народ. Това се назовава най-простичко - национално изменничество ", сподели Трифонов.

От Има Такъв Народ на няколко пъти са казвали, че смяната на позицията по отношение на Скопие е "червена линия ", която те няма да пресекат. София блокира началото на договарянията на страната за участие в Европейски Съюз през 2020 година и досега не е отменила ветото.

Премиерът Петков си сложи като приоритет подобряването на връзките със страната и посети Скопие още при започване на мандата си. То обаче отхвърля да се водят секрети договаряния за събаряне на ветото. Премиерът отхвърли обвиняванията, че е поел ангажимент зад тила на съдружните си сътрудници, и ги дефинира като "фалшива вест " .

"Това е една политическа партенка, която те се опитваха да употребяват от самото начало ", сподели Петков пред бТВ. По думите му единственият метод да "клатиш обединението и да получаваш политически заем е да играеш тази националистическа карта за Северна Македония ".

Той уточни още, че през последните седмици напълно се е отдръпнал от тематиката и работата е била в ръцете на министър Теодора Генчовска , която е от квотата на Има Такъв Народ.

В сряда Петков сподели, че договарянията, които министър Генчовска е водила независимо през последно време, в действителност са на път да реализират пробив и по тази причина рецензиите на водача на Има Такъв Народ са мъчно обясними. По думите му Генчовска е покрай това да реализира сделка идната междуправителствена конференция да се организира единствено при изискване преди този момент Северна Македония да промени своята конституция, тъй че българите да бъдат вписани в нея.

В края на май Петков да свика съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, тъй че всички парламентарно показани партии да обсъдят тематиката Северна Македония. Още тогава той уточни, че решение по въпроса ще бъде взето единствено след гласоподаване в Народното събрание и "широко единодушие ".

"Хвърчат едни милиарди нагоре-надолу "

Като втора причина да напусне обединението Слави Трифонов уточни финансовата политика на Политическа партия. По думите му откогато Асен Василев е министър на финансите, "в страната хвърчат едни милиарди нагоре-надолу ", а Василев еднолично се разпорежда с тях.

"Никой няма право да ги харчи, както откри за добре и да прави каквото си желае, в случай че ще не да е приключил "Харвард ", а да е приключил междугалактическия институт ", сподели Трифонов в сряда.

Той загатна и съответни цифри - съгласно него "никой не знае защо се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда за 9 дни през декември предходната година ". Обвинението беше отправено още през януари от някогашния вицепремиера в кабинета "Сакскобургготски " Николай Василев . Василев беше препоръчан за министър председател в първия проектокабинет на Има Такъв Народ, който не стигна до гласоподаване.
Опорката за деветте милиарда ѝ отговорихме шест пъти, ще ѝ отговорим и седем пъти, в случай че желаете
"Опорката за деветте милиарда ѝ отговорихме шест пъти, ще ѝ отговорим и седем пъти, в случай че желаете ", сподели Асен Василев по време на конференция на Политическа партия в сряда. По думите му е "абсолютно ясно, перо по перо, до последната стотинка " защо са отишли тези пари и това може да се види от обществените документи.

По-късно същата вечер Министерството на финансите изпрати и планове до медиите, от които излиза наяве, че изхарчените пари през декември предходната година са в размер от 8,9 милиарда лв.. За съпоставяне през декември 2020 година държавното управление на ГЕРБ е изхарчило 7,8 милиарда лв., като разликите са главно в разноските за министерството на енергетиката и министерството на труда и обществената политика.

Основната част от заплащанията през декември 2021 година са отишли за енергийни помощи поради цената на тока, както и по стратегиите за обществена помощ - да вземем за пример за пенсиите и добавките за пенсионерите. Всички тези разноски са били утвърдени от Народното събрание, се показва още в справката на Министерството на финансите.
Какво твърди Кирил Петков
Политическа партия на собствен ред упрекнаха представители на Има Такъв Народ, че са пресекли тяхната "червена линия " - нулева приемливост към корупцията. Премиерът и финансовият министър упрекнаха Има Такъв Народ в саботиране на промяната на антикорупционната комисия и в опит да се изхарчат милиарди левове държавни пари непрозрачно.

Гроздан Караджов заплаща на компании, „ близки до ГЕРБ “

По думи на Кирил Петков районният министър Гроздан Караджов от квотата на Има Такъв Народ в държавното управление е изискал „ невиждано увеличение “ на бюджета на Министерство на регионалното развитие с 3,6 милиарда лв., което е било в допълнение към към този момент гласуваният „ рекорден “ бюджет от 2,2 милиарда на ведомството.

Това, по думите на премиера, се е случило на съвещанието на Министерския съвет в сряда, когато е обсъждана актуализацията на държавния бюджет. Искането от Министерство на регионалното развитие е било за пари, които да бъдат ориентирани от бюджета на министерството към строителни компании.
Той изиска 3,6 милиарда да бъдат платени на същите компании, които в последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби
„ Той изиска 3,6 милиарда да бъдат платени на същите компании, които в последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби “, сподели Петков и добави, че сходно нарастване е било отказано. Той свърза това решение с политиката му на „ нулева приемливост към корупцията “.

Самият Бойко Рашков сподели, че през последната година Министерство на вътрешните работи се занимавало с следствия на същите строителни компании, които „ са били покрай кабинета на Бойко Борисов “ и на които са били отпускани предплатено заплащания в милиони левове, които пък след това са „ потънали “.

„ Стана известно, че в Министерство на регионалното развитие се приготвя още веднъж да се финансират същите компании, без да се възнамерява да се потърси сметка за тези големи финансови запаси, които до този миг са потънали в тези компании, стоящи покрай кабинета Борисов “, сподели още Рашков.

Става въпрос за следствията на Министерство на вътрешните работи за асимилиране на милиони левове за строителство на пътища от „ кухи компании “. Основната част от него беше фокусирана върху за градежа на Автомагистрала „ Хемус “, които от държавната „ Автомагистрали “ са стигали до частните компании. На няколко пъти Рашков дефинира кабинета на Бойко Борисов като главен състезател в схемата, а в средата на май Софийският градски съд (СГС), по дело, обвързвано със схемата, че са събрани доказателства за „ добре проведена и планувана скица за пране на пари , в която са взели присъединяване и хора на високи държавни позиции .

Многократно в последните месеци строителните компании излизаха на, които блокираха София и огромните градове в страната, с претенции парите да бъдат платени. През април част от средствата, които страната дължи, бяха изплатени, а останалите заплащания трябваше да се случат след отчет на парламентарната комисия по районна политика и благоустройство. По време на един от митингите самият Гроздан Караджов се причисли към представителите на строителите, които стачкуваха против държавното управление, от което той е част.

Кирил Петков сподели също и че първият спор сред Политическа партия и Има Такъв Народ е зародил, когато на Министерство на регионалното развитие са били отказани над 1 милиарда лева за осъществяване на пътни поправки в страната. Той твърди, че след оня спор е била основана и комисия, която е открила, че сред 80 и 90% от ремонтите не са били „ леки ремонти по пътя, а същински строителни действия “, които обаче са показани като „ леки ремонтни действия “ и не са имали гаранция.

По време на конференцията в сряда министър председателят сподели, че има вяра, че има депутати в партията на Слави Трифонов, които не разпознават като собствен Гроздан Караджов и уточни, че в държавното управление той „ беше спуснат в последния миг от някакви незнайни сили “.

В изявление пред бТВ Гроздан Караджов дефинира изказванията на Петков и неговите съпартийци за неистини. Той добави, че решението за разпределяне на спомагателни средства към бюджета на районното министерство, както и заплащанията към компаниите, упреквани за присъединяване в схеми, е било препоръчано преди седмици от премиера и финансовия министър. Той сподели още и че планът за решение за актуализация на бюджета е бил раздаден на министрите минути преди началото на Министерския съвет, без да бъде авансово разискван и координиран.

Гроздан Караджов не беше част от листите на Има Такъв Народ по време на парламентарните избори през ноември. Той беше препоръчан за министър на районното развиване от квотата на партията на Трифонов в съдружното държавно управление. След изборите на 11 юли 2021 година, извоювани от Има Такъв Народ, Караджов беше предложение за министър на превоза в проектокабинета на Пламен Николов, който не беше гласуван в Народното събрание.

Саботажът на промяната в КПКОНПИ

Кирил Петков сподели също, че от партията на Трифонов са саботирали и реформирането на антикорупционната комисия и промяната на нейното управление.

„ Ние предложихме да сложим човек, който има невиждана добра известност в битката против корупцията и това е министър Рашков “, сподели Петков, съгласно който това е щяло да даде начало на „ същинските следствия, които от дълго време бяхме дали обещание “. Министър-председателят акцентира, че отговорът, с който са излезли от Има Такъв Народ, е бил, че от партията „ просто не са съгласни, без доводи, без нищо “.

Той упрекна депутати от партията на Трифонов, че са желали в състава на КПКОНПИ да бъде формиран „ специфичен ръб от най-малко четири индивида “. Предложението им е включвало всяка партия да има собствен представител в него, който да може да постанова, в случай че комисията проверява „ група от хора, които от тяхна позиция не са верните хора “.

Според депутати, осведомени с работата по законопроекта за промяна на КПКОНПИ, с които Свободна Европа приказва по-рано, настояването на Има Такъв Народ е било комисията да се управлява от ръководител и трима зам.-председатели, избирани от Народното събрание. Идеята на представителите на партията на Трифонов е била всяка партия от ръководещата коалиция да има представител в управлението, който да може да постанова несъгласие. До началото на седмицата Има Такъв Народ са защитавали тази своя позиция.

Пред бТВ ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов отхвърли от партията да са отхвърляли предложение за това Рашков да оглави КПКОНПИ. Това сподели и Гроздан Караджов, който е бил част от съдружните препоръки, на които по думите му решението е било показано като към този момент взето и не е подлагано на гласоподаване и разискване сред четирите партии.

Те обаче не отхвърлиха да са предложили метода на ръководство на КПКОНПИ, разказан от Кирил Петков.

Реформата в КПКОНПИ и промяната на управлението ѝ бяха измежду заявените цели на обединението. Проектозакон за нейното реформиране до момента не е внасян от ръководещите.
Това не е първият спор
Споровете за Северна Македония, разноските на държавното управление, актуализацията на бюджета и КПКОНПИ не са единствените тематики, поради които Политическа партия и Има Такъв Народ се караха.

През април най-вероятната причина за изглеждаше гласуването за шеф на Българска народна банка. Тогава и двете партии показаха лични номинации. Има Такъв Народ издигнаха своя народен представител и ръководител на бюджетната комисия Любомир Каримански, който от месеци е предлаган за поста, в това число и в предходното Народно заседание. От Политическа партия предложиха ръководителя на парламентарната си група Андрей Гюров, откакто към Каримански се появиха подозрения поради предишното му, обвързвано с

В последна сметка в опит от Политическа партия да тушират напрежението. Има Такъв Народ не отдръпна предлагането на Каримански, само че то измежду депутатите, а такава не беше препоръчана от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България.

В средата на май, седмици, откакто „ Газпром “ в нарушаване на настоящ контракт едностранно и откакто държавното управление разгласи, че на горивото на доста по-ниски цени, в неистини и основаване на „ погрешни упования “. В края на месеца „ Булгаргаз “ поради различните доставки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР