Служебното правителство на Димитър Главчев одобри проект за изграждане на

...
Служебното правителство на Димитър Главчев одобри проект за изграждане на
Коментари Харесай

Липсва воля. Защо фондация Даная ще съди държавата заради болницата Мама и аз

Служебното държавно управление на Димитър Главчев утвърди план за създаване на нова многопрофилна болница „ Мама и аз “ във вторник. Новината провокира спорни реакции, а ден по-късно заяви, че ще съди страната поради това.

Съобщението идва на фона на към момента, чиято реализация продължава да се бави заради разнообразни аргументи. През 2022 година кабинетът на Кирил Петков отхвърли да даде позволение за построяването на болница „ Мама и аз “ точно поради това.

Обществения съвет за Национална детска болница заяви, че София и районът нямат финансов и кадрови потенциал за две огромни, многопрофилни детски лечебни заведения. Служебният министър председател Димитър Главчев обаче сподели, че в болничното заведение ще има единствено 40 кревати, които ще служат като педиатрично поделение.

Фондация „ Даная “, която се бори за построяването на национална детска болница, счита, че броят на тези кревати може да бъде повишен, тъй като „ липсва механизъм “, с който страната би могла да спре това.

" С това решение служебното държавно управление абдикира от конституционното обвързване на страната да обезпечи гратис детско опазване на здравето и слага в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи ", заяви фондацията.
Какво се знае за болничното заведение
Инвеститорът в новата болница е " Търговска лига ". Конгломератът ръководи болничната верига " Сърце и Мозък ", както и още няколко кардиологични лечебни заведения в страната, производителят на медикаменти " Чайкафарма " и застрахователят " Дал Бог живот и здраве ".

Според пресцентъра на Министерския съвет болница „ Мама и аз “ ще разполага с общо 413 кревати в 30 клиники и отделения. Там ще се лекуват както деца, по този начин и хора над 18-годишна възраст.

По данни на държавното управление педиатричното поделение в болничното заведение ще се състои единствено от 40 кревати.

" Това изрично се разграничава от желанието на страната да подсигури построяването на Национална детска болница единствено за лица до 18-годишна възраст, с над 400 кревати ", заяви Министерството на здравеопазването (МЗ).

През 2022 година „ Търговска лига “ също изиска позволение за основаване на „ детска болница “. Тогава представители на сдружението споделиха, че планът не анулира, а подкрепя и редуцира времето до основаването на Държавна национална детска болница. Тогава обаче той беше спрян.

Инвеститорът е декларирал подготвеност болничното заведение да бъде издигната в период до две години след одобряването на плана от Министерски съвет. Тя ще бъде финансирана от Националната здравно осигурителна каса (НЗОК).
Реакциите
След решението на Министерски съвет Общественият съвет за Национална детска болница разгласява позиция, в която сподели, че " липсва воля България да има същинска, модерна Национална детска болница ".

В нея се споделя, че през миналите 10 месеца не са подхванати дейности за превъзмогване на кадровата рецесия в медицинския бранш - една от пречките пред построяването на детска болница. Освен това не е направен и проект за реализирането ѝ.

В края на предходната година разбор за потребностите от детска болница, направен по искане на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Европейската капиталова банка (ЕИБ), откри, че София не разполага с финансов и кадрови потенциал даже за една детска болница.

Заради това съветът приканва за привикване на изключително съвещание на Народното събрание, на което да бъде изслушан служебният министър на опазването на здравето. Все още не е ясно дали това ще се случи, откакто във вторник Народното събрание организира последното си съвещание преди великденската си почивка, която минава в предизборна.

В сряда фондация " Даная " заяви, че ще съди страната поради решението на Министерския съвет. Тя написа, че решението от вторник може да значи две неща - че страната не желае да има национална детска болница или " че обслужва ползи, които са разнообразни от публичните ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР