Слави няма да дава подкрепа, стратегията му е да се

...
Слави няма да дава подкрепа, стратегията му е да се
Коментари Харесай

Битките са по-оспорвани, ще има повече балотажи

Слави няма да дава поддръжка, тактиката му е да се разграничи от досегашните политически субекти

Наказателен избор търпят и настоящи кметове и " безконечни кандидати ", споделя шефът на " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова

- Г-жо Димитрова, с какво тази предизборна акция е по-различна от предходните?
- Основното, което разграничава тазгодишната предизборна акция от предходните две за локални избори, са доста по-оспорваните борби в редица общини. Освен това - изравнени сили сред двама, даже сред трима претенденти, упоритост, хъс, предпочитание за победа,  високи упования общинското ръководство да бъде в ръцете на авторитетни персони. Друго, което прави усещане е, че углавен избор търпят освен някои настоящи градоначалници, само че и някои „ безконечни кандидати “. В редица свои изследвания по места Алфа Рисърч следи забавен феномен - умората и изхабяването като политическа логика на психиката стартират да засягат освен ръководещите, само че и дългогодишните съперници, които „ по традиция “ вземат участие на всички локални избори. В тази обстановка късмет за пробив имат нови лица, свежи хрумвания, известни локални персони, даже и да не са се занимавали интензивно с политика.
- В кои градове се чакат балотажи? Много ли са?
- „ Много “ и „ малко “ са относителни понятия. Ако приказваме за регионалните градове, съвсем несъмнено ще има повече балотажи, в сравнение с предходния локален избор, когато 15 от тях отидоха на втори тур. Сега оспорвани борби се чакат в София, Русе, Благоевград, Смолян, Ямбол, чиито градоначалници през 2015 година бяха определени още на първи тур
- Кампанията на Българска социалистическа партия положителна ли е и ще докара ли до продобиване на най-малко един огромен град?
- Доколкото мога да осъждам, акциите на Българска социалистическа партия са разнообразни в другите общини – има и по-позитивни, има и много по-остри и нападателни. Зависи от личността на претендентите, от ситуацията, а и от възможностите за победа. По-слабите шансове втвърдяват тона и държанието, по-силните водят до по-умерен звук, който да притегля една по-широка външна страна. На много места обаче не Българска социалистическа партия е консолидиращата опозиционна мощ, а разнообразни локални формирования и по-малки партии. Тече развой на сливане на до неотдавна фрагментирани политически субекти, които в този момент застават зад една персона. Поради това е допустимо в последна сметка таман те да се окажат главен кандидат за кметското място, или балансьор в бъдещия Общински съвет.
- Движение за права и свободи води мощна акция, ще усъвършенства ли резултата си и къде се чака това?
- На локални избори не е като на национални. В България има 265 общини и е доста мъчно, съвсем невероятно, да се предвиждат всички места, където една партия, която и да е тя, ще усъвършенства или утежни резултата си. Освен това, редом с изборите за кмет текат избори за общински препоръки, които са най-показателни за тежестта на обособените политически сили. Няма организация, или наблюдаващ, които да се употребяват с справедлив взор върху всички общини и процеси. Като общо наблюдаване мога да отбележа единствено това, че Движение за права и свободи евентуално ще резервира кметовете си в редица по-малки общини, където обичайно има въздействие. Но като изключим Кърджали, в по-големите общини ще  играе главно за общински листи, подкрепяйки претендентите за кметове на други политически сили.
- Вече разединените „ Обединени патриоти “ биха ли могли да чакат триумф и къде? Джамбазки има ли късмет в София?
- От регионалните градове, в които имаме наблюдения, не виждам късмет за лъчение на техен кмет. На редица места обаче, основно Вътрешна македонска революционна организация, могат да подобрят резултата си във вота за общинските листи. Идеите на Ангел Джамбазки не печелят сериозна известност в град като София и съгласно нашите наблюдения той ще остане отвън челната тройка.
- Според Вас новият политически индивид Слави Трифонов ще се намеси ли по някакъв метод с поддръжка?
- Не чакам. Стратегията му е да се разграничи оптимално от досегашните политически субекти, а това изключва поддръжка за някой от тях на локалния избор. А и в локалната власт има такова заплитане на персони, бизнеси и ползи, че това обезпечено би му донесло негативи. Партията му ще се готви за присъединяване на идващите парламентарни избори, когато е по-лесно за един нов политически индивид да пробие.
- Би ли могъл възможен отрицателен избор за ГЕРБ като цяло да докара до предварителни избори?
- При догадка всеобщ отрицателен избор и загуба на позиции в локалната власт, това може да катализира политическа неустойчивост и респективно, предварителни избори. Към момента обаче, не виждам съображение за подобен процес. ГЕРБ евентуално ще загуби част от позициите си в локалната власт, което е даже оздравително за него, само че като цяло ще резервира позициите си на първа политическа мощ. След локалния избор политическата карта на България и болшинствата в общинските препоръки ще бъдат много шарени, с цел да послужат като механизъм за натискане спусъка на едни предварителни избори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР