Скулптурните проекти в Мюнстер са един от най-значимите световни форуми

...
Скулптурните проекти в Мюнстер са един от най-значимите световни форуми
Коментари Харесай

Една от големите куратори на съвременно изкуство на живо в София

Скулптурните планове в Мюнстер са един от най-значимите международни конгреси за статуя и изкуство в обществено пространство. Основани са през 1977 година от именития куратор Каспър Кьониг и от този момент един път на 10 години в Мюнстер се организира невероятна като формат и мащаб галерия на разнообразни местоположения в града. Скулптури, съоръжения и намеси могат да се видят в паркове, музеи, галерии, площади, фасади на здания. Избрани произведения остават за непрекъснато в градското пространство на Мюнстер.

Скулптурата като пърформанс, вървене по вода, разорана и преобърната наобратно ледена пързалка, ретро диско клуб с немски шлагери – това са единствено някои от акцентите в тазгодишното издание на Скулптурните планове в Мюнстер, а българската аудитория ще има опцията, един от кураторите на форума, която идва у нас по покана на софийската организация.  С богат снимков материал Петерс ще показа акценти от програмата на Скулптурните планове и ще сложи значими въпроси за същността и смисъла на скулптурата в общественото пространство през днешния ден.

Брита Петерс е куратор на свободна процедура. Между 2008 и 2011 година е шеф на художественото съдружие Hamburger Bahnhof. През 2012 година курира изложбата „ Демонстрации. За основаването на нормативния ред “ във Frankfurter Kunstverein, която е последвана през 2014 година от изложбения план „ Болестта като метафора. Лудостта в градината на типовете “ на разнообразни местоположения в Хамбург. От януари 2015 година работи като куратор на Скулптурни планове Мюнстер 2017. През януари 2018 година ще поеме управлението на Urbanen Künste Ruhr в Рурската област.

Презентацията на Брита Петерс е на 18 септември в  на ул. „ Будапеща “ 1 в София. Вход свободен. Повече за събитието вижте.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР