Скептично отношение за ефективността на новите, по-строги мерки срещу разпространението

...
Скептично отношение за ефективността на новите, по-строги мерки срещу разпространението
Коментари Харесай

Учен от БАН скептичен за мерките. Защо?

Скептично отношение за успеваемостта на новите, по-строги ограничения против разпространяването на ковид, ще дадат резултат, изрази доцент Андрей Чорбанов от Института по микробиология на Българска академия на науките. Предложените по-строги ограничения няма да лимитират пандемията от COVID-19 у нас, сподели специалистът пред бТВ. Според него задоволително европейски страни към този момент са въвели цялостен локдаун и все пак индикаторите им не са изменени фрапантно.

Той даде образец с Франция, Испания и Англия, където заболеваемостта е извънредно висока макар ограниченията и Швеция, където цифрите са много по-оптимистични, само че строги ограничавания няма.

„ Познавам доста лекари на първа линия, които до един поддържат моето мнение. Не става дума за самодейна концепция или партизанщина, единствено и единствено да се обявим срещу ограниченията на държавното управление. Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите сред хората е наивно “, съобщи проф. Чорбанов.

Микробиологът посочи, че препоръчаните ограничавания ще понижат натиска върху здравната система, само че не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, тъй като това е зараза, излъчена по въздушно-капков път. Той предвижда, че до няколко месеца огромна част от популацията ще се срещне с COVID-19, като доста хора даже няма да схванат.

„ Много хора са ужасно уплашени. Вчера излезе отчет на Българска академия на науките, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат доста неща в интернет без филтър “, сподели проф. Чорбанов и добави, че здравната система би трябвало да е по-добре проведена, с цел да се оправи с пандемията.

Относно имунизацията против COVID-19, проф. Чорбанов изясни, че препаратът би трябвало да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „ Всеки, който се имунизира през идващите месеци, с записаните по бързия метод ваксини, ще знае, че взе участие в клинично изследване. Той ще бъде индивидът, който ще даде данни за ефикасността “, изясни още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР